Införde roligare arbetsdagar – diktatberget försvann

När de medicinska sekreterarna fick nya arbetsuppgifter minskade stress och sjukskrivningar.

Införde roligare arbetsdagar – diktatberget försvann
Maria Alanko, tidigare enhetschef på njur- och transplantationskliniken, Skånes universitetssjukhus.
Maria Alanko, tidigare enhetschef på njur- och transplantationskliniken, Skånes universitetssjukhus.

När Maria Alanko började som enhetschef på njur- och transplantationskliniken på Skånes universitetssjukhus möttes hon av ett ”diktatberg” och stressade sekreterare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi hade 300 oskrivna journaldiktat och medarbetare som valde att stanna hemma för att de inte mådde bra, säger hon.

Stuprörstänk och monotona arbetsuppgifter visade sig vara huvudanledningarna till missnöje. De medicinska sekreterarna som då jobbade på mottagningen hade ansvar för varsitt område, bland annat för bokning av patienter och reception. Vissa ägnade hela arbetsdagar åt att skriva ut diktat, det vill säga läkarens ljudinspelningar från patientbesök.

– Eftersom de inte kunde varandras arbetsuppgifter blev situationen väldigt pressad om någon exempelvis behövde vara borta någon dag från jobbet, säger Maria Alanko.

Trötthet, huvudvärk och enstaka sjukskrivningsdagar var vanligt.

För Maria Alanko blev fokus att skapa mer lustfyllda arbetsdagar för sekreterarna. För att de skulle få övergripande kompetens och skapa ett mindre sårbart system ordnades utbildningar i de olika arbetsuppgifterna. Därefter fick de själva planera sina dagar och växla mellan de olika momenten, exempelvis bestämdes att man skulle sitta i receptionen två halvdagar i veckan.

Dessutom kopplades läkare och sekreterare ihop i team, så att varje sekreterare ansvarade för att skriva diktat för ”sin” läkare.

– Det går betydligt snabbare att skriva diktat när man känner läkaren och jobbar tätt tillsammans, säger Maria Alanko.

Efter två månader var berget av diktat borta och de enstaka sjukskrivningarna, som tidigare hade varit ett problem, försvann i princip helt.

– Medarbetare kom och sa att det här var det bästa som har hänt, säger Maria Alanko.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan