Anhöriga får stöd på nätet

Via webbtjänsten En bra plats kan anhöriga till sjuka och funktionsnedsatta få stöd av andra i samma situation – helt anonymt.

Anhöriga får stöd på nätet
Maria Cavalli, grundare till En bra plats. Foto: Patrik Bergenstav
Maria Cavalli, grundare till En bra plats. Foto: Patrik Bergenstav

Via webbtjänsten En bra plats kan anhöriga till sjuka och funktionsnedsatta få stöd av andra i samma situation – helt anonymt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Tanken är att man på ett enkelt sätt ska få förståelse och känna sig mindre ensam, säger grundaren Maria Cavalli.

Varje användare som loggar in i systemet tilldelas en kontaktperson, exempelvis en sjuksköterska, som man kan få information och råd av. Men enligt Maria Cavalli vill de flesta helst komma i kontakt med andra anhöriga.

– De tycker att det är skönt att fler är i samma situation. En vanlig fråga är: ”Hur orkar man?”

För att hitta anhöriga att diskutera med finns olika grupper, exempelvis: ”ung anhörig mitt i livet” eller ”vad händer sen?” som vänder sig till dem som förlorat någon, men det finns även grupper som samlar anhöriga till personer med specifika diagnoser. Användaren väljer själv hur mycket information hen delar med sig av, många är anonyma.

Idag har e-tjänsten omkring 5000 användare. En stor grupp är anhöriga till personer med demenssjukdomar där många är över 70 år.

– När vi startade fanns det en utbredd åsikt inom vården att äldre personer inte var intresserade av ett hjälpmedel på nätet, men det har visat sig vara helt fel, säger Maria Cavalli.

Enligt henne är verktyget tvärtom perfekt för en målgrupp som har mycket tid över och i stor utsträckning är bunden till hemmet.

Störst ökning av användare sker i gruppen anhöriga till personer med psykisk ohälsa och missbruk.

Hittills är inga landsting anslutna till tjänsten, men enligt Maria Cavallli är det bara en tidsfråga.

– De har visat mycket större intresse nu än tidigare, idag finns en annan kunskap om internetbaserat stöd och hur effektivt det kan vara, säger hon.

Fakta: 

Det e-baserade anhörigstödet En bra plats startade 2009. Hittills har 35 kommuner anslutit sig och har möjlighet att ge personer i behov av stöd inloggningsuppgifter till tjänsten. Verksamheten förbinder sig på ett år till en startkostnad och därefter ligger  månadskostnaden på mellan 4 500 och 14 500 kronor beroende på kommunens storlek.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan