App ger stöd till äldre som mår psykiskt dåligt

Mobilapp Många äldre drabbas av ångest, depression och ensamhet. Risken för självmord är hög. Nu testar Stockholms läns sjukvårdsområde en mobilapp som ska fungera som ett stöd i behandlingen.

App ger stöd till äldre som mår psykiskt dåligt
Appen fungerar som en digital arbetsbok där patienterna kan föra dagbok och reflektera över sitt mående. Foto: Adobe Stock

Stockholms läns sjukvårdsområde har utvecklat en mobilapp som möter behovet av att behandla äldre patienters ångest och depression.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Appen fungerar som en digital arbetsbok där patienterna kan föra dagbok över sitt mående, reflektera och få insikt om hur depression och ångest fungerar.

Stöd i behandlingen

Den ger även vägledning i vad man själv kan göra för att lindra sina symtom. Innehållet i appen stärker på så vis deltagaren att genomföra förändringar i vardagen.

Appen innehåller också två guidade avslappningar som är inlästa av Stina Wollter, känd från bland annat radioprogrammet Karlavagnen. Med sin lugna röst hjälper hon användaren att göra en inre resa och måla upp egna bilder av platser och situationer där de kan må bra och andas ut.

Tanken är att kombinera samtalsträffar med användning av appen mellan träffarna.

– Appen hjälper patienterna att på enkla sätt systematisera information om sitt mående och sina framsteg. Genom att föra dagbok och regelbundet skatta hur de mår, upptäcker de också skillnader i vad de gjorde de dagar de låg bra på skalan och vad de gjorde när de mådde sämre, säger beställaren Eva-Lii Mark på Norra Stockholms psykiatri.

Dela med sig av insikter

Vid gruppträffarna och andra behandlingstillfällen kan de äldre dela med sig av erfarenheter och insikter. Styrkan med appen är att alla som är involverade i behandlingen, patienter och professionella, får en bättre kontinuitet mellan samtalsträffarna. Behandlingen kan på så sätt bli effektivare.

– Det är viktigt att detta sker i grupp, säger Eva-Lii Mark. Forskning visar att det man lär av varandra i en gruppsession har mer substans än det som bara sker när man ensam delar något med sin behandlare. Det finns en väldigt kraft i att dela med andra och få respons.

Nominerad till Götapriset

Efter avslutad behandling kan patienterna fortsätta att använda appen.

Appen ingår i ett utvecklingsprojekt inom vuxenpsykiatrin i Norra Stockholms psykiatri och är även ett av de projekt som är nominerade till Götapriset.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan