Certifierade sjuksköterskor kapar köerna i Skåne

Förbättringsarbete Från två år till tre månader. Så mycket har väntetiderna minskat för patienter som söker vård vid Bäckenbottencentrum i Malmö. Framgångsreceptet handlar om att låta sjuksköterskor avlasta läkarnas arbete.

Certifierade sjuksköterskor kapar köerna i Skåne
Redan för två år sedan började sjuksköterskorna Sara Strandberg och Mari Dahlberg göra 3D-ultraljud på patienterna. Ett arbete som avlastat läkarna och dramatiskt har kortat köerna.

Bäckenbottencentrum kirurgi i Malmö tar emot patienter med bäckenbottenproblem från hela Södra sjukvårdsregionen.

Sedan femton år undersöks patienternas med 3D-ultraljud. Tekniken gör det möjligt att kartlägga hela bäckenbotten och upptäcka problem från slidan, urinblåsan, mellangården och ändtarmen. Undersökningen ger dessutom patienterna en bättre förståelse för vad som orsakar deras problem.

Växande köer

Men de senaste åren har antalet patienter som söker hjälp ökat och köerna blivit allt längre. För att avlasta läkarnas arbete har man därför satsat på att utbilda sjuksköterskor att göra undersökningarna.

Sara Strandberg och Mari Dahlberg är först i landet med specialistcertifieringen.

– Det känns väldigt bra att patienter med svåra bäckenbottenproblem nu snabbare kan få hjälp, konstaterar Sara Strandberg, sjuksköterska på Bäckenbottencentrum kirurgi i Malmö.

Tack vare certifieringen kan sjuksköterskorna nu avlasta läkarnas arbete. Det har inneburit att man på kort tid lyckats kapa väntetiderna för en undersökning från två år till tre månader.

Tar emot fler patienter

Resultatet av undersökningarna är ovärderligt när läkarna sätter en diagnos, konstaterar Marianne Starck, överläkare på Bäckenbottencentrum.

– Eftersom vi själva inte längre behöver utföra alla undersökningar kan vi ta emot fler patienter och hålla nere väntetiderna, berättar Marianne Starck.

Det är hon som de senaste åren lärt ut tekniken till enhetens två specialistsjuksköterskor, men även till många andra sjukhus i landet.

Fler ska få utbildning

Planen är nu att fler sjuksköterskor, barnmorskor och sjukgymnaster i landet ska få certifiering för att utföra 3D-ultraljudsundersökningar av bäckenbotten.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan