För att bli en bra ledare måste man vara någon som människor vill följa. Det låter som en självklarhet, men det är en enkel regel som Anna Lindh, enhetschef i Region Norrbotten, tror är grunden för ett bra ledarskap.
För henne handlar ledarskap konkret om att vara genuin i sitt bemötande, att leda på ett sätt som hon själv skulle vilja bli ledd – med respekt för varandra och allas lika värde.
– Jag vill vara mig själv i alla lägen och är intresserad av mina medarbetare, både när det gäller deras jobb och hur de är som personer. Min roll handlar om att skapa så bra förutsättningar, så att de är trygga och kan göra ett bra jobb, säger hon.
Avdelning för gott och blandat
Som chef över enheten Vårdstöd leder Anna Lindh ett 20-tal medarbetare. Avdelningen har ett brett uppdrag och fungerar som stöd för vården i olika frågor. De samordnar och stöttar bland annat verksamheter i samverkan med kommunen, gör uppföljningar av verksamhetens resultat på övergripande nivå, är ett stöd för kunskapsstyrning, koordinerar arbetet kring nationella överenskommelser och är ett stöd i regionens folkhälsoarbete.
– Vi är en avdelning för gott och blandat, som det ofta blir i en mindre region, konstaterar hon.
Att vara en närvarande chef som ser sina medarbetare är därför viktigt för Anna Lindh. Men med 20 medarbetare är det förstås en utmaning. Därför har hon byggt upp en tydlig mötesstruktur med både enskilda och gemensamma möten på olika nivåer.
En gång i månaden har hon ett möte med varje enskild medarbetare där hon coachar och stöttar dem med deras prioriteringar. Varje måndag inleder hon veckan med en digital incheckning för hela enheten, en gång i veckan är det ett hybrid-enhetsmöte och en gång i månaden har de en gemensam fysisk träff.
Det var ett lyckodrag
Många av medarbetarna har möjlighet att jobba på distans, vissa har dessutom sin fasta plats på annan plats i länet. Men en gång varje vecka är det innedag. Det innebär att de som inte har kontor för långt bort är på plats i Regionhuset i Luleå.
– Det har verkligen varit ett lyckodrag. Även om vi jobbar bra på distans så behöver människor mötas rent fysiskt också. Det stärker relationerna och gör att vi kan lösa problem mycket enklare och snabbare, konstaterar hon.
Just nu är det torsdagar som är innedag. Då är det också viktigt att hon själv är tillgänglig, poängterar Anna Lindh.
– Jag ser till att hålla rent i kalendern så att jag också kan vara närvarande för de mer spontana samtalen, förklarar hon.
Många for illa i processen
Att de är en enhet för ”gott och blandat” som Anna Lindh uttrycker det, är en utmaning. Enheten skapades för drygt tre år sedan då regionen gjorde en stor omorganisation.
– Det blev en tuff resa där många medarbetare också for illa i processen, berättar Anna Lindh.
Som ny chef för enheten var det därför viktigt att samla gruppen för en nystart. På grund av pandemin blev det en utomhusträff. Där enades de om att möta varandra med respekt, vara rädda om varandras tid och att fira sina framgångar.
– Efter ett par år fick vi möjlighet att åka iväg på en kickoff där vi fick möjlighet att prata om vårt jobb och vårt uppdrag. Vad har vi gemensamt? Vad är vårt mål som verksamhet och hur vill vi förhålla oss till varandra?
Klimat där alla hjälps åt
Även om de arbetar med många olika saker i sin vardag kunde de enas kring ett tydligt uppdrag som gäller hela enheten: Att vara ett stöd till vården.
– Vi vill skapa ett klimat där alla känner att vi hjälps åt och där vi tillsammans är med och gör skillnad i vården. Det är viktigt att påminna om det, att vi har ett meningsfullt uppdrag och ett syfte som är både stort och fint, poängterar Anna Lindh.
Att många av medarbetarna sitter på specialistkunskaper är dock en utmaning i sig. Anna Lindh poängterar att hon själv inte kan vara expert på alla områden, utan verksamheten måste bygga på tillit till medarbetarna. Men det gör också att många kan känna sig ensamma i sin roll.
Därför har hon påbörjat ett arbete där de ser till att bygga upp kompetensen i organisationen så att medarbetare i större utsträckning kan täcka upp för varandra om någon skulle vara sjuk eller vill vara ledig. Ingen ska behöva känna att allt står och faller med en själv. Det minskar sårbarheten, men skapar även en trygghet i organisationen.
Reflekterande team och trivselgrupper
Medarbetarna har dessutom stor frihet i att ta egna initiativ och utveckla verksamheten. Bland annat har vissa arbetsgrupper jobbat vidare med reflekterande team där de möts för att prata om hur de kan utveckla och förbättra verksamheten. På enheten finns det dessutom en trivselgrupp som arrangerar lunchaktiviteter och after works.
Under Region Norrbottens chefsdagar tidigare i höstas fick Anna Lindh ta emot priset som årets ledare, vilket kom som en total överraskning.
I motiveringen till priset står det bland annat att hon har ”en enastående förmåga att skapa en arbetsmiljö präglad av förtroende och öppenhet. Hon visar tilltro till medarbetarnas kunskaper och uppmuntrar till initiativ och ansvar, vilket leder till arbetsglädje i teamet”.
Hittar gemensam väg framåt
Personligen uppskattar Anna Lindh att vara chef för en grupp där det finns en omsorg om varandra, där medarbetare känner meningsfullhet och mår bra. Men det roligaste med att vara ledare är att se människor växa och upptäcka att de kan lösa utmaningar och leverera, med hjälp av varandra.
– Att få samla grupper och medarbetare kring gemensamma utmaningar och vara med på den resan där man hittar en gemensam väg framåt, det är något som ger mig mycket energi, berättar hon.
Anna Lindhs fem tips för ett gott ledarskap:
- Var närvarande, både fysiskt och mentalt. Se till att du gör dig tillgänglig för medarbetarna.
- Prioritera din tid och se till att göra en sak i taget. Se särskilt upp med mejlen, den tenderar att sluka både tid och fokus.
- Var rädda om varandras tid. Tänk till innan du kallar till möte eller lägger ut nya uppdrag på medarbetarna. Tänk också på att du är en förebild. Gå hem från jobbet när arbetsdagen är slut och undvik att mejla utanför arbetstid.
- Se till att träffas fysiskt ibland, särskilt om det är många som arbetar på distans. Det är viktigt för att bygga relationerna i gruppen, men även för att lösa små vardagsproblem och missförstånd.
- Avsätt tid för egen reflektion. Fundera över hur du själv är i ditt ledarskap och vilken typ av ledare du vill vara.