”Den svenska vårdgarantin är tandlös”

Rapport Skåne är sämst, Stockholm är bättre men når ändå inte målen i vårdgarantin. Vårdföretagarnas specialstudie av kösituationen till vården konstaterar att vårdgarantin är "tandlös".

”Den svenska vårdgarantin är tandlös”
Karin Elinder, sjukvårdspolitisk expert på Vårdföretagarna.

Vårdföretagarnas rapport över köläget i storstadsregionerna konstaterar att situationen är sämst i Skåne. I mars hade 25 900 personer väntat 90 dagar eller längre för en första kontakt med en specialist i Region Skåne. Det motsvarar 18,3 personer per 1 000 invånare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Långa köer även i Stockholm

I Västra Götalandsregionen är köerna nästan lika långa. 26 400 personer hade väntat längre än vårdgarantin, eller 15,0 personer per 1 000 invånare.

Bättre ser det då ut för Region Stockholm, även om de inte heller når upp till målen i vårdgarantin. I mars hade 6 000 personer väntat 90 dagar eller längre för en första kontakt med en specialist. Det motsvarar 2,4 personer per 1 000 invånare.

”Vårdgarantin är tandlös”

Vårdföretagarna konstaterar samtidigt att ingen av landets regioner lever upp till sjukvårdslagen eller föreskrifterna om vårdgarantin. Nästan 40 procent av de personer som väntar på att få en åtgärd eller operation har väntat längre än den lagstadgade vårdgarantin.

“Den svenska vårdgarantin är tandlös och har med nordiska mått långa bortre tidsgränser“ skriver Vårdföretagarna i rapporten och efterlyser därför en skärpning av vårdgarantin.

60 000 får vänta för länge

– Under 2022 handlade det kontinuerligt om över 60 000 människor som väntade i mer än tre månader på den åtgärd de bedömts behöva. Det är länge för den som har ont. Att den kapacitet som finns då inte nyttjas är fullkomligt orimligt, säger Karin Elinder, sjukvårdspolitisk expert på Vårdföretagarna i en kommentar till rapporten.

Hela rapporten: Väntetider längre än vårdgarantin planerad specialistvård, mars

Hämtar fler artiklar
Till startsidan