Hyllat förbättringsarbete för patienter med leukemi

Utmärkelse Ökad livskvalitet samt mer delaktiga och välmående patienter. Årets vinnare av Region Skånes förbättringspris Diabasen har hittat lösningar som gör det möjligt för patienter med akut leukemi att själva sköta sin vård i hemmet.

Hyllat förbättringsarbete för patienter med leukemi
Louise Öhrström, Therese Grant, Anna Lübking, Johan Theander och Malin Axelsson på hematologen vid Skånes universitetssjukvård tar emot Diabasen.

Region Skånes utmärkelse Diabasen går i år till verksamheten hematologi och verksamhetsområde hematologi, onkologi och strålningsfysik vid Skånes universitetssjukvård.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

De får priset för att de med ett “stort mått av delaktighet och vilja att tänka nytt utifrån patientens livsvillkor skapat lösningar som bättre möter patienternas individuella behov”.

Sköter sin behandling själv

Verksamheten har jobbat fram en lösning som innebär att patienter med akut leukemi kan vårdas hemma. Den som är sjuk kan alltså själv sköta sin cytostatikabehandling med hjälp av en mobil pump, med bibehållen patientsäkerhet. Arbetet har på så vis ökat livskvaliteten för personer med akut leukemi.

I konkurrens med 26 andra bidrag har de nu fått ta emot Region Skånes förbättringspris.

– Det känns fantastiskt att få uppskattning härifrån också – i vanliga fall får vi ju så mycket uppskattning från patienterna, säger Johan Theander, sektionschef på hematologen.

Patienterna är nöjda

De stora vinnarna är dock patienterna.

– Patienterna överlag är väldigt nöjda, de upplever ett ökat välmående och förbättrad återhämtning och tycker att det är lättare att ta sig an de psykosociala påfrestningar som sjukdomen innebär, säger Louise Öhrström, sjuksköterska på hematologen, Skånes universitetssjukvård.

En extra bonus i sammanhanget är att detta, förutom alla fördelar för patienterna, även frigör kapacitet vården, skriver juryn i sin motivering.

Belönar ett gott förbättringsarbete

Diabasen är Region Skånes årliga pris för bästa förbättringsarbete inom den offentligt drivna vården. Utmärkelsen belönar systematiskt förbättringsarbete utifrån patientfokus, vård av hög medicinsk kvalitet och effektivt användande av tilldelade medel. Priset består av ett konsthantverk i diabas och en prissumma på 120 000 kronor.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan