Digital cancerrehab underlättar för patienterna

Digitalisering I Ängelholm öppnar nu det första digitala teamet för patienter med cancer. Teamet ger stöd och hjälp till cancerpatienter från hela Skåne.

Digital cancerrehab underlättar för patienterna
Att kunna mötas digitalt gör det lättare att sätta samman patientgrupper utifrån livssituation, eller var de befinner sig i sin behandlingsresa.

Ängelholms sjukhus har öppnat Sveriges första helt digitala team inom cancerrehabilitering. Här kan patienterna få tillgång till samma möjligheter till rehabilitering, oavsett var de bor och vilka behov de har.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Många av våra patienter föredrar dessutom digitala träffar. Är man infektionskänslig eller lider av trötthet som följd av cancersjukdom eller behandling, så passar det bra att inte behöva ta sig iväg till sjukhuset, säger Victoria Reimers, psykolog och samordnare vid Cancerrehabilitering Skåne online.

Lättare att få in det i livspusslet

Att kunna mötas digitalt sparar också tid. Det gör att fler kan få in sin rehabilitering i det övriga livspusslet.

– Det blir dessutom lättare för oss att sätta samman patientgrupper utifrån livssituation, eller var de befinner sig i sin behandlingsresa, säger Victoria Reimers.

Tar emot patienter från hela Skåne

Cancerrehabilitering Skåne online är en del av Region Skånes satsning på en mer jämlik och tillgänglig specialistcancerrehabilitering.

Teamet tar emot patienter från hela Skåne och fungerar därmed som ett komplement till de fysiska cancerrehabiliteringsmottagningarna. I teamet kring patienten ingår arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut, koordinator, kurator, läkare, psykolog, sexolog och samordnare. Tillsammans med patienten utformar de innehållet i rehabiliteringen.

– Vi har även en nära samverkan med patientens cancervårdteam eller vårdcentral, för att se till att hela vård- och rehabiliteringsresan hänger ihop. Huvudfokus är att ringa in vad som är viktigt för personen i dennes liv, och att få till mer av det, berättar Victoria Reimers.

Hjälp finns att få

Victoria Reimers förklarar att cancerbehandlingar ofta har en stor påverkan på hela människan. Rehabilitering, både under och efter en behandling, är därför till stor hjälp.

Det är inte heller ovanligt att reaktioner på det man varit med om kommer först en tid efter det att behandlingen är över, när omgivningen förväntar sig att man ska gå vidare. Även personer med kroniska sjukdomar eller de som befinner sig i palliativ fas kan få stöd av cancerrehabilitering.

– Vi vill att fler ska känna till att det finns hjälp att få – och att de förtjänar det, säger Victoria Reimers.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan