Fler barn får hjälp med psykisk ohälsa – trots att trycket ökat

Förbättringsarbete Region Blekinges särskilda satsning på barn- och ungdomspsykiatrin har gett effekt. Minskade väntetider och rätt insatser till de som behöver det mest är några av resultaten.

Fler barn får hjälp med psykisk ohälsa – trots att trycket ökat
Foto: Adobe Stock

Under de senaste åren har Region Blekinge avsatt särskilda medel till barn och ungas psykiska hälsa. Totalt handlar det om 25 miljoner kronor under åren 2023-2025.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Detta arbete har nu börjat ge resultat. För två år sedan var det endast 36 procent av barnen som fick ett första besök inom vårdgarantin på 30 dagar. Idag är motsvarande siffra 86 procent.

Tre konkreta satsningar

Det är några konkreta satsningar som ligger bakom den positiva utvecklingen:

  • En väg in – kontaktcenter för barn och ungas psykiska hälsa. Här får barnet eller vårdnadshavaren en första bedömning av fortsatt vårdbehov. Ju tidigare en bedömning kan ske desto större chans att barnet får rätt vård redan från början. Många får hjälp på vårdcentralen, andra genom barn-och ungdomspsykiatrin.
  • Förstärkning av mellanvården. Det är en vårdform som ligger mellan vanlig mottagningsverksamhet och vård där man är inlagd. Här får barn och familjer mer intensiva insatser än vad ett vanligt mottagningsbesök kan erbjuda. Vårdformen är flexibel och kan skräddarsy insatser utifrån barnets behov.
  • Förstärkning av primärvården. Genom att skjuta till resurser till primärvården, som ska vara den första instansen man vänder sig till, fångas barnen upp snabbare och kan därmed få vård i ett tidigt skede vilket ökar chansen att bli frisk. Rätt vård i rätt tid kan också minska behovet av att bli inlagd.

Samtidigt som tillgängligheten i Blekinge har blivit bättre har också behoven ökat. Mellan 2011 och 2021 ökade antalet patienter som sökte sig till barn- och ungdomspsykiatrin i Blekinge med drygt 63 procent.

Utvecklingen är inte unik för Blekinge.

Förändrade sätt att samarbeta

Verksamheten blickar därför framåt för att fortsätta att utveckla vården för barn och unga i Blekinge. Det handlar bland annat om nya mer ändamålsenliga lokaler för BUP i Karlskrona och utveckling med förändrade arbetssätt tillsammans med primärvården.

– Genom att vi inför stegvis vård och standardiserade vårdprocesser kring olika diagnoser blir vården mer jämlik, patientsäker och med högre kvalitet. Det betyder också att våra resurser kommer att räcka längre, även till de allra svårast sjuka, kommenterar Petra Nordberg, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Blekinge.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan