”Förändrad utbildning behövs för framtida vård”

”Förändrad utbildning behövs för framtida vård”

Svensk läkarutbildning rustar inte läkarna för framtidens vård. Mer fortbildning behövs för specialister. Det är två av slutsatserna i en ny forskarrapport från SNS, ”Medicinsk utbildning för framtidens vård”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

Rapporten är skriven av överläkarna och professorerna Li Felländer-Tsai, Annika Östman Wernerson och Anders Bergenfelz, som bland annat efterlyser en större användning av artificiell intelligens och simuleringar i utbildningen. Sverige är ett av få länder i Europa som inte har reglerad fortbildning av specialister, trots de höga risker som finns inom hälso- och sjukvården, konstaterar de vidare.

 

Ett annat förslag är att skärpa urvalet till specialistutbildningar, särskilt kirurgi. Detta behöver systematiseras och standardiseras för att minska risken för felrekryteringar. Anders Bergenfeltz drar paralleller till flygindustrin.

 

– Där används beprövade urvalsinstrument för att bedöma kandidater till pilotyrket. Dessutom är regelbunden utvärdering en självklarhet. Men det här saknas tyvärr nästan helt inom vården, säger han i ett pressmeddelande.

 

Att använda AI och simuleringar skulle vara ett sätt att såväl rusta läkare inför känslomässigt svåra situationer som att öva tekniska färdigheter. Tekniken kan även användas för att träna samarbete i vårdteam, enligt författarna.

 

Författarna:

Anders Bergenfelz är professor och överläkare i kirurgi vid Lunds universitet och Skånes univeristetssjukhus, Li Felländer-Tsai är professor och överläkare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset och Annika Östman Wernersonär professo och, överläkare i patologi vidKarolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset

 

Ladda ned hela rapporten här

 

https://www.sns.se/aktuellt/sns-analys-nr-54-medicinsk-utbildning-for-framtidens-vard/

Bilden: Anders Bergenfelz. Foto: Kennet Ruona, Lunds Universitet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan