Med en ny innovativ undersökningsteknik har man i Region Örebro län hittat metoder som kan minska antalet onödiga höft- och knäledsoperationer.
Ny teknik ger färre onödiga operationer
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Om en patient med en protes i kroppen får ont kan det vara svårt att veta om smärtan beror på protesen. Vanliga röntgenbilder ger inte alltid de svar läkarna behöver. Men med hjälp av ny datortomografibaserad provokationsröntgen kan läkarna enkelt upptäcka lösa proteskomponenter i höft- och knäleder. Metoden har tagits fram i ett samarbete mellan Region Örebro län och företaget Sectra AB.
– Jag ser att den ger väldigt stor vinst för patienten, säger Per Wretenberg, läkare och professor i ortopedi, i ett pressmeddelande. Diagnostiken blir mycket bättre. Vi blir säkrare på om vi behöver operera eller inte.
Tekniken har Per Wretenberg och hans kollegor på Ortopedkliniken i Region Örebro län tagit fram i samverkan med företaget Sectra AB. Samarbetet är ett innovationsprojekt inom ramen för en så kallad testbäddsverksamhet – ett samarbete mellan vården och företag i syfte att utveckla nya produkter. Metoden har nu använts en tid med goda resultat vid Lindesbergs lasarett, och det finns ett intresse från flera andra regioner att använda den.
– De har varit här och tittat. Tekniken kommer säkert att sprida sig över landet och till många andra länder, säger Per Wretenberg.
Inom samma testbäddsverksamhet pågår också ett samarbete med företaget Ortoma AB kring projektet Datorstödd navigering vid höft- och knäproteskirurgi, som syftar till en bättre precision vid proteskirurgin.