Vid operationer av armen eller handen används ibland en metod som kallas plexusblockad för bedövning. Denna teknik innebär en tillfällig förlamning av armen och utförs vanligtvis av narkosläkare. Men under pandemin var anestesipersonalen vid Norrlands universitetssjukhus tungt belastade med intensivvårdspatienter och man behövde hitta en annan lösning.
Först i landet med nytt arbetssätt inom handkirurgi
Förbättringsarbete Hand- och plastikkirurgiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus är först i landet med ett nytt innovativt arbetssätt. Förutom att det sparar tid för patienterna bidrar det dessutom till en effektivare vård och bättre använda resurser.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det väckte idén om ett nytt arbetssätt som innebär att läkare på hand- och plastikkirurgiska kliniken själva kan hantera vissa plexusblockader och bedövningar, utan att vara beroende av anestesipersonal.
Först i Sverige
Metoden förekommer på kliniker utomlands men är unik för Sverige.
– Vi är mycket stolta över vårt nya arbetssätt – det är unikt i Sverige och gynnar både kliniken och våra patienter. Våra läkare hanterar själva axillära plexusblockaderna inför operation, vilket innebär att ingen från anestesi behöver hjälpa till med dessa patienter. Våra handkirurger är otroligt skickliga, och vi har hittills använt detta arbetssätt på drygt 35 patienter, säger Håkan Ritzén, avdelningschef.
Fördelarna med arbetssättet är många. Det blir en effektivare vård för patienten och man använder sjukhusets resurser på ett bättre sätt. Dessutom innebär det utveckling och en möjlighet att utveckla spetskompetens för personalen.
– För oss läkare är det positivt att lägga blockaden själv. Dels vet jag var jag ska operera så jag vet också exakt var jag ska blockera, dessutom så breddar jag min kompetens genom att lära mig och vi sparar narkospersonalens resurser till de mer komplicerade patienterna så gör vi själva de enklare blockaderna, berättar Bitte Bergström, specialistläkare och en av tre läkare som utför ingreppet.
Bra samarbete mellan klinikerna
Bakom det nya arbetssättet ligger ett bra samarbete mellan klinikerna. Personal från narkosen har skött utbildningen och alla som varit involverade har varit engagerade i att lägga den extra tid och energi som behövs för att genomföra förändringen.
– Det finns ett nästa steg inplanerat i projektet där vi kan utvecklas ännu mer. Vi ser stor vinning både för våra patienter och en förbättrad tillgänglighet då vi använder våra resurser mer effektivt, säger Håkan Ritzén.