Förtroendet för sjukvården slår alla rekord

Förtroende Svenskarnas förtroende för vården skjuter i höjden. Det visar årets Förtroendebarometer där sjukvården står för den högsta ökningen någonsin.

Förtroendet för sjukvården slår alla rekord
Sjukvården är pandemins hjältar.

Sjukvården kniper med stor marginal förstaplatsen i årets upplaga av Medieakademins förtroendebarometer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Förtroendet för sjukvården har de senaste åren legat runt 60 procent. Men i år seglar sjukvården upp som etta på förtroendelistan, med en notering som slår alla rekord.

Högsta resultat någonsin

– Uppgången i sjukvården är inte bara den största ökningen från ett år till ett annat. Det är också den högsta skattning vi haft någonsin i Förtroendebarometern, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, när han presenterar de nya sifftrorna.

Hela 81 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för sjukvården. Det är en ökning med 19 procentenheter jämfört med föregående år. På andra plats ligger Polisen med ett förtroende på 73 procent.

Pandemins hjältar

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson ger årets mätning en bild av hur pandemiåret påverkat svenskt samhällsförtroende, eftersom förra årets mätning gjordes precis innan covid-19 klassades som en pandemi.

– Det är pandemins hjältar som vi ser här. Jag tror att de flesta som tänker på sjukvården tänker på den fantastiska insats som många gör där, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i landet och presenteras årligen av Medieakademin sedan 1997.  Årets undersökning omfattar 1206 webbintervjuer med personer äldre än 16 år. Mätningarna har genomförts av Kantar Sifo och gjordes runt månadsskiftet februari mars i år.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan