Göteborg öppnar bibliotek för välfärdsteknik

En katt som kurar ihop sig och kurrar eller en kudde med lugnande ljud. Göteborgs Stad öppnar nu ett bibliotek för välfärdsteknik där brukare med funktionsnedsättning kan låna hem och testa produkter.

Göteborg öppnar bibliotek för välfärdsteknik
Terapikatten sträcker på sig, kurar ihop sig och kurrar, fastän det är en robot.

Göteborgs Stad har öppnat ett välfärdsbibliotek för brukare med funktionsnedsättning. Tanken är att ge brukare möjlighet att testa teknik som kan göra dem trygga, lugna eller mer aktiva.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är också ett bra sätt för både brukare och personal att få upp intresset för välfärdsteknik, säger Sofia Wallgren, verksamhetsutvecklare, verksamhetsutvecklare inom Bostad med särskild service i Göteborgs Stad.

Sömnkudde skapar lugnande ljud

Sofia Wallgren testar musikvästen.

Här kan man exempelvis låna hem en terapikatt, en robotkatt som rör sig och spinner när man håller i den. Där finns också en sömnrobot, en kudde för den som har svårt att sova. Kudden skapar lugnande ljud, hjälper till med långsammare andningsrytm och det går även att krama kudden för att få ro.

Aktivitetsvästen är en annan produkt som brukarna kan testa. Den främjar fysisk aktivitet.

– Den är bra för personer som behöver förstå orsak och verkan. När jag rör på mig så börjar musiken. Om jag bara kan röra en arm, så sätts musiken i gång ändå, vilket gör att man behöver röra sig för att få höra musiken, säger Sofia Wallgren.

Fler produkter på gång

Än så länge är biblioteket i liten skala. Men planen är att förvaltningen för funktionsstöd ska bredda möjligheten att testa välfärdsteknik redan nästa år.

– Det är en viktig utvecklingsfråga för att öka självständigheten och delaktigheten bland våra brukare. Vi hoppas att biblioteket ska spridas som ett positivt exempel bland andra i både Göteborg och andra kommuner.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan