Hälsoskola ger bättre introduktion för flyktingar

Flyktingmedicinsk mottagning i Göteborg är en av de verksamheter som jobbar med Hälsoskola för nyanlända, med syfte att öka möjligheterna till en bättre introduktion i samhället.

neda.zakeri
Neda Zakeri, sjuksköterska och kursledare på Flyktingmedicinsk mottagning i Göteborg.

Flyktingmedicinsk mottagning i Göteborg är en av de verksamheter som jobbar med Hälsoskola för nyanlända, med syfte att öka möjligheterna till en bättre introduktion i samhället. Satsningen sker i samarbete med arbetsförmedlingen och erbjuds de som har uppehållstillstånd och är i behov av verktyg för att hantera sin stressituation. Projektet inleddes 2012 och är sedan 2014 en del av den ordinarie verksamheten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Neda Zakeri är sjuksköterska och en av kursledarna.

– Hälsoskolan är frivillig men om man väl deltar är det obligatoriskt att vara med, säger hon.

Metoden, som är utvecklad efter en amerikansk förlaga, innehåller åtta träffar med information av sjuksköterska, läkare, psykolog, barnmorska och tandläkare. Ämnen som tas upp är bland annat kost, motion och stresshantering.

– Vi diskuterar allt ifrån var man köper termometrar till hur man vet om man är deprimerad. I princip alla har problem med sömnen och många har koncentrationssvårigheter, det är helt normala reaktioner med tanke på vad de varit med om, men det underlättar att få professionell information och höra att man inte är ensam.

Inom ramen för Hälsoskolan ingår även av ett sju veckors träningsprogram där deltagarna tränar tillsammans med en sjukgymnast två gånger i veckan.

Grupperna består av max tolv deltagare som är uppdelade efter språk, arabiska, somali eller persiska, och informationen ges med hjälp av tolk.

Resultat av satsningen visar att deltagarna känner mindre smärta, förbättrad sömn och lägre grad av nedstämdhet efter medverkan i hälsoskolan.

– En utmaning är att få deltagarna att behålla sin goda hälsa, vid uppföljning efter ett halvår har de goda resultaten sjunkit en aning. Det kan bero på sjukdomar, att bostadssituationen förändras eller förhållanden i hemlandet, säger Neda Zakeri.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Det senaste