Här källsorterar de direkt i operationssalen

Hållbarhet Går det verkligen att jobba med källsortering och återvinning på en operationssal? Ja, det har årets vinnare av Region Stockholms miljöpris bevisat.

Här källsorterar de direkt i operationssalen
Kristina Kinneholm har utvecklat en sorteringssystem för avfall på operationssalar.

Kristina Kinneholm är specialistsjuksköterska inom anestesi samt miljöinformatör på på Buk och Akut operation på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det var i samband med flytten till Nya Karolinska som idén om att införa ett sorteringssystem för avfall på operationssalar utvecklades.

Vagnen är utvecklad tillsammans med SanSac. Några viktiga krav var att den skulle vara lätt att använda, fungera smidigt i en operationssal och lätt att hålla ren.

– De nya lokalerna har större operationssalar och det öppnade också för att hitta bra lösningar för att sortera avfallet, berättar hon.

Måste vara enkel att använda

Lösningen blev en sorteringsvagn där rent avfall kan sorteras i olika fraktioner direkt i operationssalen. Fördelen är att operationspersonalen kan slänga avfallet direkt i rätt kärl när de exempelvis öppnar en förpackning, utan att det behöver ta någon extra tid.

Vagnen har hon utvecklat tillsammans med SanSac. Några viktiga krav på sorteringsvagnan var att den skulle vara lätt att använda, fungera smidigt i en operationssal och lätt att hålla ren.

– Det blir otroligt mycket avfall i en operationssal och det enklaste är oftast att slänga allt i brännbart. Därför var det viktigt att hitta en lösning som gör det lätt att göra rätt.

Sex olika fraktioner

Till att börja med hade sopsorteringskärlet utrymme för tre olika fraktioner, men efter önskemål från medarbetarna har de nu utökat till sex fraktioner. Det innebär att de numera sorterar ut plast, kartong, papper, metall, glas och elavfall.

– Tidigare slängde vi alla kablar som används under en operation direkt i brännbart, men nu har vi börjat återvinna dem så att man kan ta vara på den koppar som finns i kablarna. Det är en stor miljövinst, konstaterar hon.

Van att göra det hemma

En stor utmaning i arbetet har varit att nå ut med information och hitta sätt att få medarbetare att ändra sitt beteende kring avfallet. Buk och Akut operation på Nya Karolinska har två operationsgolv och tio operationssalar, vilket innebär att informationen om källsorteringen måste nå ut till många medarbetare. Kristina Kinneholm har bland annat gjort en fotoutställning kring hur man kan sortera och jobbar aktivt med att löpande nå ut med information till nya i verksamheten.

– Helt avgörande för att detta ska fungera är att det finns ett engagemang hos medarbetarna. Men jag tror att allt fler ser detta som självklart. Man sorterar sin sopor hemma och då är det inte så konstigt att göra det på jobbet också.

Hoppas att det inspirerar andra

I somras stod det klart att Kristina Kinneholm är till vinnare av Region Stockholms miljöpris.

– Jag visste ju att jag var nominerad, men att vinna miljöpriset i konkurrens med alla andra verksamheter i regionen, det var väldigt omvälvande.

Personligen hoppas hon att det här arbetet kan inspirera fler att jobba med återvinning på sjukhus och vårdavdelningar.

– Det viktigaste för att lyckas är att du själv brinner för den här frågan och att du har ett team omkring dig som ger dig det stöd du behöver. För mig har miljöavdelningen varit ett starkt stöd, både för att bolla tankar och idéer och för att få tid att utveckla min idé. Utan chefer som tycker att det är viktigt hade det inte fungerat, säger Kristina Kinneholm.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan