Hon vinner förstapriset på Vårdgalan

Utmärkelse En halv miljon kronor. Det var prissumman som årets vinnare av Vårdförbundspriset fick dela på. Ansestesisköterskan Ulrica Nilsson vann det största priset på 250 000 kronor för en app för digital uppföljning av operationer.

Hon vinner förstapriset på Vårdgalan
Ulrica Nilsson, glad vinnare av Vårdförbundspriset. Foto: Ulf Huett

Årets vinnare av det stora Vårdförbundspriset är Ulrica Nilsson. Hon är specialistsjuksköterska i anestesi och professor i omvårdnad vid Karolinska Institutet/Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge i Stockholm.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Ulrica Nilsson vinner priset på 250 000 kronor för appen med namnet RAPP – en app för digital personcentrerad och nära vård.

Följer upp operationer

Appen är ett verktyg för uppföljning av patienter som genomgått dagkirurgiska operationer. Via appen får patienten rapportera symtom men kan också välja att få kontakt med sjuksköterska, för råd och stöd.

I motiveringen till priset skriver juryn att ”Hjälpmedlet erbjuder en tillgänglig vård på patientens villkor, i en tid som kännetecknas av många frågor och ett stort informationsflöde. Det ger vårdgivaren möjlighet att ta sitt ansvar samtidigt som man visar tilltro till och förskjuter makten till patienten”.

Känner sig trygg och sedd

Juryn konstaterar också att det finns evidens för att appen är kostnadseffektiv samtidigt som den gör att patienten känner sig trygg och sedd och får mindre symtom och postoperativa besvär. Den ger också ett underlag som hjälper vården att långsiktigt förbättra vården och egenvården för hela patientgruppen.

”Appen är ett lysande exempel på hur det går att bedriva framtidens personcentrerade vård med stöd av det digitala” skriver juryn.

Övriga pristagare är:

  • Thérèse Garthman, kirurgisjuksköterska/tillförordnad vårdenhetschef vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Hon får 150 000 kronor för sitt arbete med bedside-avstämningar.
  • Moa Gullbrand, sjuksköterska i Umeå kommun, får 100 000 kronor för sitt arbete med covid-team inom hemsjukvården.
  • Årets Vårdchef heter Gunilla Berg, hon vinner 50 000 kronor.
  • Christina Santala Häggemark får 25 000 kronor som Årets studenthandledare.
  • Vårdförbundspriset delas ut i samarbete med Folksam. Priset ska premiera medlemmar som arbetar för en förbättring för patienter med hjälp av personcentrerad vård.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan