Att tidigt upptäcka hudcancerformen malignt melanom är viktigt. Idag finns det många mobilappar där man snabbt och smidigt kan analysera sina egna bilder av leverfläckar och födelsemärken.
Hudcancer-appar har brister i information och märkning
Mobilappar Allt fler mobilappar använder AI för att analysera bilder av misstänkta hudförändringar. Men går de att lita på? Det har en forskare vid Skånes universitetssjukhus nu tittat närmare på.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men det är svårt för en enskild konsument att veta om apparna håller måttet. Det konstaterar Åsa Ingvar, överläkare i hudsjukvård på Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet. I två studier har hon forskat på AI-baserade appar för självundersökning av hudförändringar.
Ingen app uppfyllde kraven
Studierna genomförde hon i Australien. Syftet var att undersöka vilken typ av märkning och information som tillverkarna ger kring apparna. Men även att ge riktlinjer för hur informationen om apparna bör se ut.
I den ena studien granskade forskarna 21 AI-baserade dermatologiska mobilappar och kunde konstatera att ingen av apparna uppfyllde helt vanliga märkningsrekommendationer.
Till exempel är flera av de AI-baserade apparna ”tränade” på bilder på hudförändringar tagna på personer med ljus hudton. Det kan göra dem sämre på att analysera bilder från personer med annan hudfärg.
Tränad på viss typ av kamera
Apparna kan också begränsas av att de bara tränats på bilder från en viss typ av kamera, eller om de tränats på för få eller inga bilder alls av vissa hudförändringar.
Ytterligare en begränsning är att apparna ofta har låg tröskel när det gäller att varna användarna för hudförändringar.
– Apptillverkarna vill inte riskera att missa till exempel malignt melanom, så de ger hellre rådet att söka vård för ofta än för sällan. Det kan innebära ökad belastning på den mer traditionella vården genom en ökad andel onödiga besök som inte medför ett medicinskt mervärde i form av förbättring av ett sjukdomstillstånd, säger Åsa Ingvar i en presskommentar.
Tydliga krav från experterna
I den andra studien tog forskarna hjälp av en expertpanel för att reda ut vilka krav och vilken märkning som bör gälla för AI-baserade dermatologiska appar. Expertpanelen kom fram till några konkreta krav: Det behöver vara tydligt hur apparna testats och tränats, vilka kliniska studier som eventuellt gjorts, och om det finns begränsningar i appen.
– Precis som många andra har jag goda förhoppningar på användandet av AI inom sjukvården. Men AI-baserade appar har begränsningar när det gäller att upptäcka elakartad hudcancer. Förhoppningsvis kan tydligare riktlinjer leda till att kvaliteten höjs, säger Åsa Ingvar.