Huddinge testar ny modell för barnmorskor

Samma barnmorskor ska följa mamman från första besöket på mödravården till förlossningen. Det är innebörden av ett nytt projekt vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, som ska starta till hösten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Vårdmodellen, som kallas ”caseload midwifery”, är välkänd i andra delar av världen men ovanlig i Sverige. Den har visat sig vara positivt för mamma och barn, och särskilt bra för mammor med förlossningsrädsla.

Mia Ahlberg. Foto: Karolinska Universitetssjukhuset.

Sex barnmorskor i Huddinge, uppdelade i två arbetslag, ska följa runt 280 gravida kvinnor per år. Varje kvinna lär på så sätt känna tre barnmorskor, varav en kommer att vara med vid förlossningen.

– Det blir väldigt personligt. När värkarna drar igång ringer du din barnmorska som kommer till dig och kollar läget. Det kan vara jätteskönt om man är orolig. Sen följer hon med in till BB, säger Mia Ahlberg, omvårdnadsansvarig vid Karolinska universitetssjukhuset för graviditet och förlossning i ett pressmeddelande.

I första hand kommer kvinnor med förlossningsrädsla att delta, men Mia Ahlberg vill inte stanna vid det.

– Jag tror inte att alla vill eller behöver det här, men jag önskar att alla som vill skulle ha den här möjligheten. Vi har kommit så långt inom förlossningsvården att nu kan vi börja jobba med de mjukare värdena.

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan