Infarktpatienter vågar söka vård igen

Informationskampanj För några veckor sedan larmade flera läkare om att patienter med livshotande hjärtsjukdom inte sökte vård på grund av rädsla för att smittas av covid-19 i vården. Nu ser man i statistiken att budskapet har gått fram.

Infarktpatienter vågar söka vård igen
David Erlinge. Foto: Hjärt-Lungfonden.

Antalet hjärtinfarktpatienter som behandlas är nu tillbaka på normala nivåer, visar siffror ur kvalitetsregistret Swedeheart och SCAAR-registret, som visar antalet pågående fall av kranskärlsröntgen och ballongvidgning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Resultaten pekar på att patienterna har tagit till sig av våra budskap och återigen börjat söka vård vid symtom på hjärtinfarkt. Vändningen kommer som ett direkt resultat av vår informationskampanj tillsammans med Hjärt-Lungfonden, säger David Erlinge, ordförande för SCAAR-registret vid Skånes universitetssjukhus.

Fram till påskhelgen hade antalet patienter som behandlas för hjärtinfarkt med ballongvidgning minskat med 25 procent i hela Sverige och 40 procent i Stockholm. Hjärt-Lungfonden, Svenska Kardiologföreningen och Swedeheart larmade om den stora faran med att söka vård för sent – eller inte alls – med infarktsymptom i en gemensam informationskampanj och fick fram budskapet i dagstidningar, TV-kanaler, internet och på sociala medier.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan