Ny prioritering för covid-testning

Coronaviruset Vården ska börja testa fler grupper för det nya coronaviruset. Hittills har prioritetsgrupp 1 varit personer som lagts in på sjukhus med covid-symptom.

Ny prioritering för covid-testning
Lena Hallengren.

– Nu utökas prioritetsgrupp 1 så att även patienter med symptom som söker vård på en vårdcentral eller annan öppen mottagning ska kunna testas, sa socialminister Lena Hallengren vid en pressträff på tisdagen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det är upp till läkaren på vårdcentralen att göra bedömningen om en patient bör testas.

Regeringen hade tidigare en plan att 100 000 personer i veckan skulle testas i mitten av maj, men i förra veckan kom man bara upp till en tredjedel av målet.

Men nu menar man att testkapaciteten finns och med den nya prioriteringen hoppas socialministern att nya grupper får visshet om vad de lider av. Den som inte har covid beöver inte stanna hemma för lättare symptom.

– Det här bidrar till att stärka vård och omsorg då personal inte behöver sitta hemma i onödan, säger socialminister Lena Hallengren

Hämtar fler artiklar
Till startsidan