Viktigt med dietråd för coronatillfrisknade

Coronaviruset Förlorat lukt- och smaksinne, trötthet och orkeslöshet. Det är ofta följden av en genomgången coronainfektion. Nu påminner dietister om vikten av att de som varit sjuka uppmanas att äta och dricka tillräckligt.

Viktigt med dietråd för coronatillfrisknade

Sommarvärmen gör också sitt till och bidrar till risk för vätskebrist.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi är mest oroliga för dem som inte haft någon kontakt med vården utan som återhämtar sig på egen hand. För den som varit inlagd finns rutiner, säger Ewa-Marie Johannesson, verksamhetschef i primärvårdens dietistverksamhet i Skåne.

Störst är risken för undernäring för personer som hade en låg vikt redan före infektionen, fortsätter hon och tipsar om några goda råd att ge patienterna:

– Försök att äta ofta och lite. Kall mat kan passa bättre än varm om man inte har så bra aptit, speciellt på sommaren. Tänk också på mellanmål och dryck. Även om man inte har aptit får man försöka att äta ändå. Kanske får du välja annat än vad du är van vid. Man kan exempelvis göra isglass av vätskeersättning.

Personer som har varit inlagda för intensivvård kan dessutom vara drabbade av sväljsvårigheter. Dessa följs upp och får dietråd och vägs regelbundet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan