Kalmar hoppas stoppa bemanningskris med snabbspår

Global-Hälsa och vård-Lanstingets hälsocentraler-Hitta hälsocentral-lindsdals_halsocentralPer Sundgren är verksamhetschef på Lindsdals Hälsocentral i Kalmar. Hans verksamhet deltar i länets satsning på snabbspår för nyanlända flyktingar och invandrare med vårdutbildning, genom att erbjuda praktikplats.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi har brist på allmänläkare och såg det som en möjlighet att rekrytera, det kändes som ett enkelt beslut, säger han.

Sedan i juni i år har Osama Sekar, som är ortopedläkare från Syrien, deltagit i det dagliga arbetet på hälsocentralen. Två dagar i veckan, vid sidan av språkstudier, går han bredvid personal i olika yrkeskategorier för att få en insikt i det svenska sjukvårdssystemet och för att lära sig svenska.

– Tanken är att han så småningom ska gå mer tillsammans med en läkare, eftersom det är mest relevant med tanke på hans utbildning och framtid.

Projektet är ännu i sin linda och Per Sundgren är försiktig med att dra för stora slutsatser men är hittills positiv till initiativet.

– Jag har i princip bara fått positiv feedback, både från personal och vår praktikant, och på sikt hoppas jag kunna ta emot fler praktikanter och skapa en rekryteringsbas att lita på, säger han.

Enstaka patienter har uttryckt missnöje med att en person utöver behandlande läkare har varit i rummet, men Per Sundgren tror att det går att undvika genom att bättre förbereda patienterna inför besöket.

Hur ska man hindra att de som genomgår praktiken söker jobb någon annanstans?

– Vi måste visa upp en bra arbetsmiljö och se till att inkludera nya medarbetare. Jag tror också att det är viktigt att man visar intresse för deras erfarenheter, både medicinska och övriga.

I dagsläget är det ingen som vet när Osama Sekar kommer att vara klar med sin praktik, mycket beror på långa handläggningstider hos myndigheter, för bland annat svensk läkarlegitimation.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan