Karolinska ska kvalitetssäkra HPV-test för hela världen

Kvalitetssäkring Karolinska Universitetslaboratoriet kommer att ansvara för världsomspännande kvalitetssäkring av screening för HPV, humant papillomvirus. Det möjliggörs tack vare en donation på nära 12 miljoner kronor från Bill and Melinda Gates Foundation.

Karolinska ska kvalitetssäkra HPV-test för hela världen

– Gates foundation gör stora satsningar för global hälsa, i det här fallet för att utrota livmoderhalscancer. Vi är glada över att få vara en del av detta, säger Joakim Dillner, professor och FoU-chef på Karolinska Universitetslaboratoriet i ett pressmeddelande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

HPV-screening rekommenderas av WHO, EU och Socialstyrelsen. WHO har beräknat att nittio procent av de 570,000 kvinnor i världen som drabbas av livmoderhalscancer varje år hade kunnat undvikas med hjälp av HPV-baserad screening och vaccination.

– I Sverige har vi varit framstående i att forska, följa upp och utvärdera HPV-screening och vaccination. Vi var först med att visa att screening och vaccination har effekt, fortsätter Joakim Dillner.

 

Karolinska Universitetslaboratoriet är det enda laboratoriet som får utveckla kvalitetskontroller för alla som arbetar med screeningen. Nu kommer man bland annat att ta fram blindprover så att laboratorier i hela världen kan kontrollera kvaliteten på sina HPV-analyser på ett standardiserat sätt.
Analys av blindprover från en oberoende part är en vanlig del i ackrediteringen. I Sverige och många andra länder ingår det som ett krav för alla laboratorier som arbetar med HPV-prover.

 

Som referenslaboratorium kommer Karolinska Universitetslaboratoriet också att ta fram ett digitalt utbildningsprogram för hur laboratorier över hela världen ska kvalitetssäkra sitt arbete med HPV.  Laboratoriet kommer också att kunna stödja andra laboratorier med att genomföra nya analyser av prover som är svåra att tolka eller visar ett tveksamt resultat.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan