Kraftig minskning av operationer och primärvårdsbesök

Coronaviruset I april sökte 800 000 färre vård i primärvården jämfört med i januari. Det visar ny statistik. Samtidigt ökade de digitala besöken från 26 000 i februari till 108 000 i april.

Kraftig minskning av operationer och primärvårdsbesök

Uppenbart är att skräcken för coronasmitta har fått svenskarna att hålla sig borta från fysiska besök i vården

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Även siffror från det digitala vårdföretaget KRY visar att de digitala besöken hos dem ökade kraftigt i mars och april. Särskilt stor var ökningen i gruppen över 50 år – de som tidigare haft minst antal digitalbesök. Där mer än fördubblades besöken, säger Sevim Barbasso Helmers, utredare vid Socialstyrelsen, som sammanställt statistiken.

Det Socialstyrelsen har analyserat är vårdkontakter, operationer och väntetider inom vårdgarantin under våren, efter att covid-19-pandemin bröt ut.

Många operationer har ställts in, särskilt inom ortopedi, ögonsjukvård och allmänkirurgi. I slutet av maj har en del sådana operationer börjat återupptas.

De regionala skillnaderna är stora. I regionerna Södermanland, Västerbotten och Västernorrland ställdes 80 procent av alla operationer in, medan Jämtland och Blekinge bara ställde in 20 procent.

Läs hela sammanställningen över hur covid-19 påverkat vårdkontakter under våren.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan