Första halvåret 2024 minskade regionernas totala kostnader för hyrbemanning med 28 procent jämfört med samma period året innan. Det motsvarar närmare 1,3 miljarder kronor.
Kraftigt minskade bemanningskostnader i vården efter intensivt kvalitetsarbete
Bemanning Sjukvården har länge lidit av stora bemanningsutgifter, som en följd av att regionerna varit beroende av hyrpersonal. Efter flera års arbete har trenden vänt - och det med besked.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Kostnaden för sjuksköterskor minskade med 42 procent, medan kostnaden för läkare minskade med 16 procent. De totala kostnaderna för hyrbemanning minskade i 20 av 21 regioner.
– Nu ser vi tydliga resultat av regionernas beslutsamma arbete för att minska beroendet av hyrbemanning. Det är viktigt för patienternas kontinuitet, för verksamheternas utveckling och för att skapa en hållbar arbetsmiljö för vårdens medarbetare, säger Johan Kaarme, avdelningschef för vård- och omsorgsavdelningen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i ett pressmeddelande.
Har kunnat anställa fler
De minskade utgifterna är en följd av att regionerna de senaste åren har utökat samarbetet sinsemellan men också om olika former av begränsningar av hyrbemanning.
Att kostnaderna för hyrpersonal har gått ner har lett till att många regioner under våren anställt personal som tidigare varit hyrpersonal.
Sedan januari 2024 finns ett regiongemensamt avtal, med gemensam prissättning för olika bemanningstjänster i vården. Alla regioner kommer successivt att ansluta till avtalet för att hantera bemanningstjänster på ett mer likvärdigt sätt.
Effektiviseringen i siffror
- Kostnaderna för hyrbemanning utgjorde 3,4 procent av de totala personalkostnaderna första halvåret 2024, en minskning från 4,9 procent första halvåret 2023.
- Totalt minskade kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor med 43 procent och inhyrda läkare med 16 procent.
- 20 regioner minskade sina kostnader i somatiken, med totalt 34 procent. 16 regioner minskade sina kostnader inom psykiatrin respektive primärvården. Både i psykiatrin och primärvården minskade de totala kostnaderna med drygt 19 procent.