Kvällsöppen mottagning sätter patientens behov först

Personcentrerad vård För att öka tillgängligheten har sjukstugan i Storuman har börjat med kvällsöppen mottagning. Hit kommer personer som söker stöd och hjälp för både riskbruk och psykisk ohälsa.

Kvällsöppen mottagning sätter patientens behov först
Lars-Erik Klason vid socialtjänstens öppenvård och Timo Järpeskog, kurator vid Storumans sjukstuga möter människor i behov av stöd och hjälp varannan onsdagskväll.

Varannan onsdagskväll kan personer med psykisk ohälsa eller riskbruk få hjälp vid en öppen mottagning på Storumans sjukstuga. Här möts patienterna av Timo Järpeskog, kurator vid sjukstugan och Lars-Erik Klason som arbetar vid socialtjänstens öppenvård.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi erbjuder tider när folk vill komma och ju snabbare de kommer med sina problem desto bättre är det, säger kurator Timo Järpeskog i ett pressmeddelande från Region Västerbotten.

Samverkan över organisationsgränser

Samarbetet mellan Region Västerbotten och Storumans kommun inleddes för något år sedan när Timo Järpeskog och Lars-Erik Klason mötte folk i behov av stöd och hjälp. Men ofta hade patienterna svårt att hinna med besöken under dagtid.

En fördel med den öppna mottagningen är att den underlättar en smidig samverkan mellan Storumans kommun och Region Västerbotten. Till mottagningen kommer personer som har problem med psykisk ohälsa eller missbruksproblem – eller både och.

Patienter kommer som de är

I Socialstyrelsen riktlinjer står det att vården skyndsamt ska behandla människor med riskbruk, samtidigt som de ska få behandling för psykisk ohälsa. Något som inte alltid sker, enligt Timo Järpeskog.

– Ofta menar vården att personen först måste vara fri från både riskbruk och beroende innan de kan hjälpa någon med depression och ångest. Men dessa saker hänger ju ihop och måste göras samtidigt.

Till mottagningen kan patienter därför komma precis som de är, oavsett skick.

– Det ska vara en låg tröskel att besöka oss, när personen väl vill och vågar söka hjälp för riskbruk är hen väldigt motiverad och då är det jätteviktigt att få hjälp, säger Lars-Erik Klason.

Fler mottagningar behövs

Timo Järpeskog berättar att de även skulle vilja få igång en mottagning i Tärnaby.

Dessutom finns det tankar på att öka tillgängligheten gentemot den samiska befolkningen, en grupp som också nämns i sammanhang kring psykisk ohälsa. Hur majoritetssamhället behandlar sina minoriteter är en grogrund för posttraumatiskt stressyndrom. I andra länder pågår forskning ur ett minoritets- eller urfolksperspektiv, konstaterar Timo Järpeskog.

– Den kompetensen har ännu inte riktigt smugit sig i vare sig Sverige eller Region Västerbotten, men är något som vi behöver.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan