Längre ledtider för läkarlegitimation

Kompetens Det tar idag längre tid för läkare att få ut sin läkarlegitimation. Det visar ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet. Särskilt långa är kvinnors ledtider.

Längre ledtider för läkarlegitimation
Det tar längre tid för kvinnor än för män att få ut sin läkarlegitimation. Foto: Adobe Stock

Tiden det tar för nyutexaminerade läkare att ta ut sin läkarlegitimation ökade med i genomsnitt 5,5 månader mellan 2008 och 2018. Andelen som ännu inte blivit legitimerade inom tre år efter examen ökade från 14 procent 2008 till 34 procent 2018.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det framgår av en studie från Nationella vårdkompetensrådet där man analyserat läkarnas väg genom utbildnings- och hälso- och sjukvårdssystemen. Även tiden mellan legitimation och specialistbevis samt mellan legitimation och medicine doktorsexamen har ökat.

Längre tid för kvinnor

Studien visar dessutom att genomströmningen i utbildnings- och hälso- och sjukvårdssystemen tar längre tid för kvinnor än för män. För alla tre flöden som man har tittat på har kvinnorna längre ledtider.

Fakta

Statistikbaserade flödesbeskrivningar

Nationella vårdkompetensrådet har publicerat en statistikbaserad flödesbeskrivning av läkarnas väg genom utbildnings- och hälso- och sjukvårdssystemen. De flöden som har undersökts är från läkarexamen till läkarlegitimation, från legitimation till färdig specialistläkare samt från legitimation till medicine doktorsexamen.

Läs hela rapporten: Statistikbaserade flödesbeskrivningar för yrkesgruppen läkare

Till exempel var den genomsnittliga tiden från legitimation till specialistbevis 8,2 år för kvinnor och 7,6 år för män 2018. Enligt en beräkning som Nationella vårdkompetensrådet har gjort motsvarar skillnaden i tid mellan kvinnor och män 483 helårstjänster som specialistläkare.

Från legitimation till doktorsexamen tog det i genomsnitt ett år längre för kvinnor än män under perioden 2010–2019.

Långa ledtider är ett resursslöseri

– Vår flödesstatistik visar tydligt att det finns outnyttjad läkarkompetens som beror på allt längre ledtider för att ta sig genom systemen. Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt så att vi kan komma till bukt med det resursslöseri som det innebär, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, professor och sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Rådet planerar nu att i samverkan med berörda aktörer genomföra en djupare analys av de resultat som framkommit i flödesstatistiken.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan