Många luftvägsvirus dämpas av vårvärme

Forskning Spekulationer om att spridningen av det nya coronaviruset kommer att dämpas med vårvärmen har visst stöd i forskningen om andra luftvägsvirus.

Många luftvägsvirus dämpas av vårvärme
Niklas Sundell. Foto: Sahlgrenska akademin.

– Vi har fyra coronavirus som vanligtvis cirkulerar i befolkningen. Det vi har sett är att de är extremt vinterbetonade, de korrelerar starkt till låg temperatur och låg luftfuktighet, säger Nicklas Sundell, nyligen disputerad inom infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin och specialistläkare på infektionskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra, i ett pressmeddelande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Dock finns det nu en viktig skillnad, tillägger han: det pågår en pandemi och alla är mottagliga för viruset.

I en delstudie gjordes en genomgång av drygt 20 000 virusprover från övre luftvägar under en period av tre år. Studien visar att insjuknande i influensa och flertalet andra så kallade höljebärande luftvägsvirus är starkt associerad till kall väderlek, medan icke höljebärande virus som rhinovirus och enterovirus orsakar infektioner året runt.

Ökad förekomst av exempelvis influensavirus, de tidigare kända coronavirusen och RS-virus är starkt sammankopplat med låg utomhustemperatur och låg absolut luftfuktighet.

Läs hela avhandlingen

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan