“Människor får en bättre livskvalitet”

Träning Träning är bra för hälsan, både fysiskt och psykiskt, men det kan vara svårt att komma igång. Det vill fysioterapeuten Lena Axelsson Svedell råda bot på, bland annat genom en idé att matcha ihop Rörelsekompisar.

“Människor får en bättre livskvalitet”
Bättre livskvalitet, sömn, kroppskännedom och arbetsförmåga – samt minskat medicinering. Lena Axelsson Svedell har sett många positiva effekter hon hjälper personer med psykiatriska diagnoser att komma igång med träning.

Lena Axelsson Svedell arbetar som fysioterapeut vid Psykiatriska fysioterapimottagningen inom Region Örebro län. Hon har också sett fördelarna med träning – bättre sömn och livskvalitet, men även mindre nedstämdhet och ångest. I många fall har patienter till och med kunnat minska sin medicinering.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Men när mottagningens tolvveckorsbehandling är över är det ofta svårt för patienterna att hålla i sin träning själva.

Utvecklar sin idé

Under hösten 2021 bestämde sig Lena Axelsson Svedell för att på allvar ta tag i saken. Hon ansökte till innovationsmiljön Social Impact Lab vid Örebro universitet. Där har hon kunnat utveckla sin idé Start your move och modellen för att hjälpa personer med psykiatriska diagnoser att komma i gång med träning.

Lena Axelsson Svedell

Bland annat har hon utvecklat en separat idé som hon kallar för Rörelsekompis. Den går ut på att matcha personer som vill inspirera andra att röra på sig, med personer som har svårt att själva komma i gång med sin träning.

– Start your move skulle kunna förbättra hälsan och även arbetsförmågan hos personer med psykisk ohälsa, vilket får stora positiva effekter för både individen och samhället. I och med att ökad rörelse ofta leder till minskad medicinering skapar modellen även positiva effekter för miljön, eftersom läkemedel är en miljöbov.

Positiva indikationer

Parallellt arbetar Lena Axelsson Svedell även halvtid som doktorand. I sitt forskningsprojekt Start låter hon personer med adhd genomgå ett tolv veckor långt träningsprogram tillsammans med en fysioterapeut och arbetsterapeut.

Forskningen är inte avslutad ännu, men hon har redan fått positiva indikationer på resultatet.

– Våra första analyser visar att människor fått en bättre livskvalitet och kroppskännedom. Deltagarna berättar bland annat att de har lättare att få saker gjorda och att det blivit mindre konflikter inom familjen eftersom de känner sig lugnare. Några har även klarat av att ta ett arbete efter att ha varit långtidsarbetslösa. Det ser väldigt lovande ut, berättar hon.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan