Rita Fernholm är forskare inom patientsäkerhet, men arbetar dessutom som distriktsläkare på en vårdcentral. Hon är nu aktuell med boken Konsten att gå till doktorn – och gå därifrån med dina frågor besvarade.
Ny bok guidar patienten i konsten att gå till doktorn
Läsvärt Om du behöver ta hjälp av vården underlättar det att ha kunskap. Ju mer påläst du är, desto mer delaktig kan du vara i din vård och själv bidra till att resultatet av vården blir så bra som möjligt. Det är också syftet med en ny bok som guidar läsaren in i vårdens komplexa värld.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Boken innehåller både av praktiska tips för den som söker vård. Men den ger även en inblick i hur vården är uppbyggd – något som kan underlätta för att förstå helheten i det system man rör sig i som patient.

Dessutom har hon sammanställt frågor och svar på vanliga symtom – när man ska söka vård och när man kan avvakta.
Varför behövs det en bok om hur man går till doktorn?
– Därför att det inte är så lätt att veta ens om man borde gå till doktorn, vart man ska vända sig om man söker vård och hur man gör för att få bästa möjliga vård. Många upplever att det är en utmaning att få tid till en läkare och att det är svårt att få hjälp av vården.
Du är själv läkare, vilka utmaningar har du själv upplevt i kontakten med patienter?
– I min läkarroll upplever jag att den största utmaningen är när patienten och jag har olika agendor. Om patienten upplever att det är just sömntabletter eller sjukskrivning som är bästa lösningen medan jag ser många faror med just dessa och gärna vill hjälpa på andra sätt.
Vilka är de vanliga misstagen man gör när man söker vård?
– Att man inte förbereder sig. Det är bra att skriva ned sina tankar om vad man tror är fel, formulera om det är något man är orolig för och sätta ord på vad man önskar ska komma ut av besöket. Ibland är det så enkelt som ”Jag har ont i magen och vill ha hjälp”. Men ibland har man tankar om att man är orolig för cancer eller att man tror att man har intolerans mot gluten. Om läkaren vet hur du tänker är det lättare att få svar på just det. Skriv ned dina frågor så du inte glömmer någon av dem. Det är surt att märka när man kommer hem att man glömde ställa alla sina frågor.
Vad hoppas du att läsaren tar med sig efter att ha läst boken?
– Jag hoppas att läsaren tar med sig att det finns många fördelar att lista sig på en namngiven husläkare, även om man sällan går till doktorn. Jag berättar i boken om dessa fördelar och att många av dem tänker man nog inte på.
Vilken nytta kan man ha av den om man själv jobbar inom vården?
– Om man själv arbetar inom vården hoppas jag att man, efter att ha läst boken, har en bättre förståelse för patientens perspektiv. Det är bara tillsammans, när vårdpersonal och patienter skapar vården tillsammans, som vi når bästa möjliga resultat i både upplevelse och hälsa.