Halva operationstiden med nytt instrument

AliAlFörlegade instrument som var krångliga att använda. Det fick bröstkirurgen Ali Al Husseiny att uppfinna ett nytt. Det var tre år sedan han fick idén och nu finns resultatet, en ny operationshake, på marknaden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Haken används för att lyfta undan hudpartier vid operation och kan hållas med endast en hand eller ett par fingrar. Tidigare instrument var klumpiga och behövde manövreras med två händer.

– Nu kan man ha en hand fri och dessutom se hela operationsfältet, det blir både säkrare och mer effektivt, säger Ali Al Husseiny.

Han berättar att tiden för operation i princip har halverats sedan haken började användas. Vilket bland annat är ett fall framåt ur patientsäkerhetssynpunkt eftersom patienten inte behöver vara sövd lika länge.

Den nya haken används i stor utsträckning på Södersjukhuset där Ali Al Husseiny jobbar och finns idag i två olika
storlekar, 10 och 15 centimeter. Det finns planer på att tillverka den även med måtten 18 och 22 centimeter.

operationshakeIdén har utvecklats tillsammans med SLL innovation, ett initiativ i Stockholms läns landsting för att hjälpa entreprenörer att utveckla sina idéer inom sjukvårdsområdet.

Responsen har varit god och medarbetare som fått ont i fingrarna av att använda de gamla operationsinstrumenten berättar i utvärdering att de med lätthet kan använda den nya haken. Enligt tillverkningsföretaget finns ett stort intresse ute i landet för instrumentet som går under namnet ”Al Husseiny- haken”.

– Alla kliniker skulle ha nytta av den, tror Ali Al Husseiny.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan