Ortopeden i Oskarshamn vinner Götapriset

Götapriset Årets vinnare av Götapriset är ortopeden i Oskarshamn. Prisceremonin ägde rum på Kvalitetsmässan i Göteborg där även vinnarna av Sveriges Kvalitetskommun, Sveriges Digitaliseringskommun och Sveapriset delades ut.

Ortopeden i Oskarshamn vinner Götapriset
Åke Åkesson, verksamhetschef Region Kalmar län, tar emot GötaPriset 2021 på Kvalitetsmässan.

Det blev Ortopedkliniken i Oskarshamn som tog hem årets upplaga av Götapriset. De prisas för pilotprojektet Digital ortopedkonsult som förkortar väntetiden till en specialist.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Enorm skillnad för patienten

I en tidigare intervju med Kvalitetsvård berättar Åke Åkesson, läkare och verksamhetschef på hälsocentralen i Borgholm, om det nya arbetssättet. När Åke Åkesson eller någon av hans kollegor möter en patient med ortopediska besvär kan de gå in i ett speciellt mötesrum och med några få klick koppla upp sig till en ortopedkonsult.

På ortopedkliniken i Oskarshamn, elva mil bort, finns det alltid en läkare redo att ta emot patienter.

– Det är en enorm skillnad för patienten. Istället för att vi skriver remiss som innebär att patienterna kan få vänta i månader på att få träffa en ortoped, så kan vi ta det mötet direkt, säger Åke Åkesson.

Bryter gamla rutiner

Götapriset delas ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter. Det vinnande projektet har valts ut bland 130 insända bidrag. Juryns motivering till priset lyder:

“Genom att bryta gamla rutiner har Ortopedkliniken i Oskarshamn skapat ett helt nytt arbetssätt där man gör rätt från början. Med hjälp av tekniken behöver inte patienten vänta upp till 90 dagar på att få träffa en specialist. Det mesta löser man direkt, utan att patienten ens behöver lämna vårdcentralen. Resultatet blir snabbare behandling vilket sparar mycket lidande för individen och effektivitets- och produktivitetsvinst för sjukvården”.

Tre andra vinnare under Kvalitetsmässan:

  • Sveapriset gick till Boneprox, en lösning som kopplar ihop tandvården med sjukvården för att på så sätt kunna identifiera riskpatienter för systemsjukdomar som benskörhet i ett tidigt skede. Priset belönar den bästa innovationsidén inom e-hälsa.
  • Nacka kommun fick ta emot priset som Sveriges Kvalitetskommun. Priset går till den kommun som lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande.
  • Sundsvalls kommun vann utmärkelsen Sveriges Digitaliseringskommun. Utmärkelsen går till den kommun som lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan