Östergötland satsar på gaming i habiliteringen

Verktyg Mer lustfylld träning och mer motiverade patienter. Sedan årsskiftet är gaming en del av habiliteringens ordinarie verksamhet i Region Östergötland.

Östergötland satsar på gaming i habiliteringen
Spel i en virtuell verklighet gör att personer kan prova aktiviteter de inte förut utfört på grund av sina funktionsnedsättningar, förklarar fysioterapeuten Stina Hilding samtidigt som hon själv spelar ett virtual reality-spel. Foto: Alfred Rombo/Region Östergötland.

Habiliteringen i Östergötland erbjuder habiliteringsinsatser för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar som är medfödda eller som uppstått tidigt i livet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Träna med hjälp av spelteknik

Sedan årsskiftet kan personer med funktionsnedsättningar träna med hjälp av spelteknik, skriver Region Östergötland på sin webbsajt.

– Vi jobbar mycket med att hitta roliga sätt att träna och lek brukar öka motivationen. Eftersom barn generellt använder spel i sin vardag föddes tanken att prova det som träningsform, berättar Stina Hilding, fysioterapeut vid länsteamet inom habiliteringen i Östergötland.

Flera positiva effekter

I ett projekt har hon och arbetsterapeuten Cecilia Backe undersökt hur gaming kan öka fysisk aktivitet och delaktighet i vardagen för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar.

Projektet visade sig snart ha flera positiva effekter. Förutom fysisk träning stimulerar den här typen av övningar kognitiva förmågor. De ger även övning i samspel och kommunikation.

Spel i en virtuell verklighet innebär dessutom att personer kan prova aktiviteter de inte förut utfört på grund av sina funktionsnedsättningar.

Lustfylld och motiverad

När de utvärderade projektet var både deltagare och medarbetare positiva till gaming som metod.

– När patienten känner att det är lustfullt och blir motiverad underlättar det för oss att tillsammans nå målet med habiliteringen, säger Stina Hilding.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan