Bättre strokerehab med smarta glasögon

Rehabilitering Smarta glasögon kan göra rehabiliteringen efter en stroke både roligare och mer effektiv. Kalix sjukhus är ett av få sjukhus i landet som använder den nya tekniken.

Bättre strokerehab med smarta glasögon
VR-glasögonen gör träningen både roligare och mer effektiv.

2020 drabbades cirka 25 400 personer av stroke. Många får problem med sin rörelse- eller talförmåga efter stroken och rehabiliteringen är därför viktig.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Nu har ett företag i Umeå utvecklat en teknik där man använder VR-glasögon för att träna strokepatienter. Glasögonen styrs från en platta och den som har på sig glasögonen ser både rummet och digitala animeringar som aktiverar hjärnan.

Träningen känns roligare

Kalix sjukhus är ett av få sjukhus i landet som använder tekniken.

– När träningen känns roligare och orkar patienterna träna längre tid. Vi får till en högre intensitet på träningen och det är exakt vad vi vill, säger Britt-Marie Esperi Kandelin, fysioterapeut på Kalix sjukhus.

Teamet på strokerehab består bland annat av Eva Olofsson, Ivo Savinc, Britt-Marie Esperi Kandelin och Mona-Lis Sundling.

När patienten använder VR-glasögon försvinner det fysiska rummet och man ser en helt ny värld.

Med mixed reality-teknik, som de smarta glasögonen använder, ser patienten fortfarande rummet, men det går även att lägga till digitala element.

Underlättar vård på distans

Glasögonen styrs från en platta och hela paketet kan enkelt tas med hem till patienterna. Detta innebär att patienten göra sin träning hemma.

Dessutom kan träningen göras på distans genom att patienten har på sig glasögonen samtidigt som en arbetsterapeut styr dem från sjukhuset.

– I första hand är det en stor vinst för patienterna, men det är också en vinst för vården eftersom det är kostnadseffektivt att arbeta på det här sättet. Vi minskar faktiskt risken för återinläggningar genom att besöka patienterna hemma, säger Ivo Savinc, överläkare på Kalix sjukhus.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan