Patologavdelningen i Kronoberg använder AI för att känna igen och räkna tumörceller. Istället för att läkare använder mikroskop, där de bara ser små delar av provet åt gången och dessutom måste räkna manuellt, kan datorn ge en snabbare överblick över de positiva cellerna.
Patologen i Kronoberg: AI sparar tid och frigör resurser
Artificiell intelligens Att ta hjälp av AI sparar tid, minskar ledtider och frigör resurser för patologerna. Patologavdelningen i Region Kronoberg var tidigt ute med att använda AI för att upptäcka tumörer.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Ny smidigare app
Patologavdelningen har hunnit testa tekniken ett tag och också utvecklat den. Den app de först använde har bytts ut till en ny som gör arbetet ännu smidigare.
– I den första versionen var det patologerna som markerade ut områdena eftersom programmet inte kunde göra skillnad mellan tumörceller och ej tumörceller, bara mellan brun eller inte brun färgning. Nu i den senaste versionen av appen görs även detta automatiskt, baserat på de mönster som programmet lärt sig, berättar Sanda Beglerbegovic, verksamhetschef på patologavdelningen.
AI är på så vis ett viktigt hjälpmedel för att analysera prover. Men det slutgiltiga beslutet att acceptera eller förkasta AI-teknikens resultat ligger fortfarande i läkarens händer.
Minskar sårbarheten
Att AI kommit in som en naturlig del i arbetet har inte bara effektiviserat arbetet. Det har också minskad sårbarheten ur ett kompetensförsörjningsperspektiv. AI innebär exempelvis att patologerna kan lägga mer tid på de mer kvalificerade arbetsuppgifterna.
– Vi tror att sjukhusvården inklusive klinisk patologi och cytologi kommer att använda fler funktioner i framtiden. Nästa steg blir att skapa välfungerande flöden, se över vad det finns för utbud på marknaden samt följa utvecklingen. Kliniken strävar efter att ligga i framkant inom området samt att utvärdera hur vi kan använda våra resurser på bästa sätt för att skapa största nyttan för våra kronobergare, säger Sanda Beglerbegovic.