”I podden är patientens egna berättelser i fokus”

– Vi ville hitta ett nytt sätt att nå ut och vara en kanal där patienter kan dela med sig av sina berättelser, säger Lotten Åsén Blomqvist, sjuksköterska och programledare för En podd om cancer.

”I podden är patientens egna berättelser i fokus”

Det blir allt vanligare med poddar inom vården. Det är tre år sedan fick Sverige sin första medicinska podcast Ronden, sedan dess har fler följt. En av nykomlingarna är En podd om cancer, som Akademiska sjukhuset i Uppsala står bakom. Första avsnittet sändes i augusti.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi ville hitta ett nytt sätt att nå ut och vara en kanal där patienter kan dela med sig av sina berättelser, säger Lotten Åsén Blomqvist, sjuksköterska och programledare för En podd om cancer.

Fokus är patientens egna tankar och känslor runt sin sjukdom, men ofta är också en expert med i slutet av avsnittet för att kommentera eller ge tips och råd. Målgruppen är alla som på något sätt berörs av cancer – de som själva är drabbade, anhöriga och sjukvårdspersonal. Lotten Åsén Blomqvist konstaterar att den ligger rätt i tiden. Informationen blir mer lättillgänglig och enkel att ta till sig, samtidigt som man får en inblick i patienters egna upplevelser.

– Oavsett om du är en 25-årig kvinna med bröstcancer eller en 75-årig man med prostatacancer, så kan du känna igen dig i andras upplevelser. Vi har också fått ett otroligt bra gensvar där många, även inom sjukvården, tycker att podden är värdefull.

Hittills har ni sänt fyra avsnitt, vad tycker du att den har gett dig personligen?

– Som sjuksköterska finns det sällan tid att sitta ner och prata lite längre med patienter. I podden får jag verkligen fråga det jag undrar, och hinner ta in svaren. Det är oerhört fint att få vara med om deras berättelser och jag blir berörd varje gång.

En podd om cancer 

Riktar sig till alla som lever med cancer, som drabbad eller anhörig. Här möts patienter och experter och delar med sig av sin erfarenhet och kunskap för att ge stöd, tips och råd. Podden spelas in på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nytt avsnitt finns tillgängligt var fjärde vecka.

Fler tips på vårdpoddar

Vårdmaktspodden 

Tobias Perdahl, specialistläkare i internmedicin, intervjuar inflytelserika personer inom sjuvården som får möjlighet att utveckla tankar och resonemang kring vårdens utmaningar. Syftet är att ge nya insikter, inspirera och sprida goda idéer. Podden startade i november och nya avsnitt kommer att publiceras varje vecka.

Delakänslan 

Är en podcast om psykisk (o)hälsa med fokus på barn och unga som Magelungen Utveckling står bakom. Syftet är att skapa en större förståelse för psykisk ohälsa genom att prata om det på ett så avslappnat och transparent sätt som möjligt. Nytt avsnitt kommer ut varje tisdag.

Ronden

Sveriges första medicinska podcast, görs av läkarna Christian Unge, Anders Ternhag samt Märit Hamlin. Tillsammans blandar de högt och lågt om livet som läkare och sjukvård i allmänhet under devisen Tre läkare, ett samtal, ingen ordning. Nytt avsnitt kommer ut varannan vecka.

Medicinpodden

Medicinpodden görs av Rebecca Levi som är i början av sin läkarkarriär och hennes pappa Richard Levi som har mer än 30 års erfarenhet som läkare. Podcasten är en dialog där de samtalar om vanliga sjukdomar, symtom och handläggning. Syftet är att på ett lättsamt och samtidigt pedagogiskt sätt fördjupa sig i vardagssjukvård. Nytt avsnitt kommer ut varje söndag.

Cancerpodden

I Cancerpodden möter du kända kvinnor och män som alla har en historia med cancer samt experter i form av läkare, forskare, sjuksköterskor och organisationer. Cancerfonden står bakom podcasten som kommer ut med nytt avsnitt varje torsdag.

Föda barn

Tar upp aktuella områden inom graviditet, förlossning och eftervård. Startades av Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus i januari 2015 som ett sätt att bemöta mytbildningar på området och istället ge relevant medicinsk information som kan göra blivande föräldrar trygga. Tilldelades Stora kommunikatörspriset 2016 för ”Bästa kommunikation offentlig organisation”. Har hittills lagt ut 13 avsnitt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan