Prisas för innovativ duschstol

Louise Axzell, sjuksköterskestudent vid Röda Korsets Högskola, har med sin idé om en speciellt utformad duschstol vunnit Queen Silvia Nursing Award.

Louise Axzell, sjuksköterskestudent och vinnare av Queen Silvia Nursing Award-stipendiet.
Louise Axzell, sjuksköterskestudent och vinnare av Queen Silvia Nursing Award-stipendiet.

Louise Axzell, sjuksköterskestudent vid Röda Korsets Högskola, har med sin idé om en speciellt utformad duschstol vunnit Queen Silvia Nursing Award. Duschstolen ska hjälpa äldre personer och personer med sviktande kroppsfunktioner att få en bättre och mer avkopplande stund under omvårdnaden i samband med duschning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Idén föddes när Louise Axzell var ute på sin första praktik på ett demensboende där hon började fundera över hur duschstunden skulle kunna utvecklas.

– Duschstunden ska ju vara något positivt, något att längta efter. Samtidigt finns det ju så många aspekter som spelar in när man måste ta hjälp av någon annan. Integriteten är en sak, att man fryser eller att temperaturen på vattnet är rätt är andra aspekter. Jag tänkte att det måste finnas ett annat, smartare sätt att göra det på.

Redan då fick hon en idé om en lösning, men det är först nu hon valt att göra något av den.

– Jag blev peppad av tidigare vinnare och tog chansen, det var ju egentligen en två år gammal idé. Det känns verkligen jätteroligt att jag nu får möjlighet att utveckla den.

Exakt hur duschstolen fungerar kan Louise Axzell inte gå in på eftersom hon nu ska söka patent på sin lösning. I motiveringen skriver juryn att det är en idé som ”visar nytänkande och som adresserar ett problem och ett behov” och att den ”ger uttryck för vårdkvalitet med direkt fokus på personens omvårdnadsbehov och välbefinnande i vardagen”.

Om Stipendiet:

Queen Silvia Nursing Award-stipendiet syftar till att ta tillvara sjuksköterskestudenters kreativitet och idéer när det gäller vård av äldre. I år var det närmare 200 idéer från 23 lärosäten som var med och tävlade om stipendiet. Förutom prissumman som är på 50 000 kronor får vinnaren även delta i ett specialutformat internship på sex månader inom vård- och omsorgssektorn, både i Sverige och utomlands.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan