Idag är det ofta långa väntetider, upp till tre månader, från det att en patient med Parkinson får träffa en specialistläkare. Med nya rutiner och telemedicin kan specialistläkare bedöma 4-5 patienter på samma tid som det tidigare tog att hantera en patient. Det är resultatet av ett nyligen avslutat projekt på Neurologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset.
Telemedicin kapar väntetider för Parkinsonpatienter

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Logistik har tidigare bromsat processen, trots att avancerad behandling bör sättas in för de här patienterna så snart det beslutats, säger Anders Johansson, sektionsöverläkare.
Det nya arbetssättet, som bedrivits som projekt sedan 2014, innebär att två remitterande vårdgivare i Stockholm har regelbunden videokonsultation med specialistläkare på Karolinska universitetssjukhuset. På så sätt kan de avgöra om patienten behöver avancerad behandling, utan onödiga ledtider.
– Jag kan ställa alla beslutsgrundande frågor direkt till behandlande läkare och vi kan gemensamt komma fram till en rekommendation, säger Anders Johansson.
Problemet har tidigare varit att en stor andel av patienterna som remitterats för bedömning om avancerad behandling inte har varit aktuella för sådan.
– Patienter som har väntat i tre månader för att få reda på att deras medicin ska justeras blir inte så nöjda, och det kräver onödiga resurser.
Även för de som är i behov av avancerad behandling blir processen effektivare.
– Idag kan vi påbörja de kompletterande utredningar som behövs för definitivt beslut om avancerad behandling direkt efter videokonsultationen. När patienten kommer till specialisten är förberedelserna redan klara, det sparar massor av tid.
Fakta
Projektet är ett samarbete mellan Karolinska Universitetssjukhuset, Sophiahemmet, Vällingby Läkarhus och företaget AbbVie. Det avslutades som projekt hösten 2015 men fortsätter numera som ett ordinarie arbetssätt.