Prisad app skapar matglädje

KVALITETSMÄSSAN Appen Matglad underlättar matlagning för personer med lätt intellektuell funktionsnedsättning. Förra veckan kammade den hem Sveapriset på Kvalitetsmässan.

Prisad app skapar matglädje
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström delade ut Sveapriset 2015 till Hushållningssällskapet Väst. Foto: Emelie Asplund

KVALITETSMÄSSAN En app som ska skapa matglädje och underlätta matlagning för patientgrupper med olika typer av intellektuella funktionsnedsättningar. Det har kunskapsorganisationen Hushållningssällskapet Väst tagit fram. De presenterade sitt arbete förra veckan på Kvalitetsmässan i Göteborg, och vann dessutom Sveapriset 2015 för den bästa innovationsidén inom e-hälsa.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Att alla ska kunna laga mat, det var grundidén till appen, som heter Matglad. Den består av över 120 lättlagade recept och enkla och tydliga anvisningar om hur du går tillväga för att laga maten. Appen hjälper dig att se över vad du redan har hemma och vad du behöver köpa, och gör inköpslistor som du kan få som sms, mejl eller skriva ut.

– Det finns en överhängande risk för hälsoproblem i den här patientgruppen, fetma och övervikt är överrepresenterat och risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar är stor, säger Margareta Frost-Johansson, projektledare.

För prispengarna, 500 000 kronor, vill Hushållningssällskapet nu utveckla en e-skola för att vårdpersonalen ska introducera appen för målgruppen, och hjälpa till i den mån det behövs.

Recepten i appen är indelade i olika kategorier, som tagits fram i samråd med en referensgrupp bestående av personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning.

– En av kategorierna är ”fredagsmys” till exempel, det var viktigt att den skulle vara med. Alla recept är framtagna för att de ska ge inspiration och lust att laga mat. Det är sunda och fräscha maträtter med ett bra näringstänk.

Appen har funnits sedan i våras och har redan laddats ner över 14 000 gånger.

– Jag tror att vi kan göra en stor folkhälsoinsats, säger Margareta Frost-Johansson.

Fakta Sveapriset:

Sveapriset belönar varje år den bästa innovationsidén inom e-hälsa.

Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Landsting, Socialdepartementet, Vinnova och Kvalitetsmässan, Socialstyrelsen, Famna, Sveriges läkarförbundet, SBU, Vision, Sveriges Socialchefer, Swedish Medtech, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet, Vårdalstiftelsen och Vårdföretagarna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan