Region Halland testar digital vårdcentral

Region Halland inledde i sommar ett samarbete med den digitala vårdtjänsten Min doktor. Tanken är att avlasta akutsjukvården i ett län som fördubblar sin befolkning under sommaren.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Eva Osvald Gustafsson, direktör för Framtidsarbetet region Halland Fotograf: Stina Olsson
Eva Osvald Gustafsson, direktör för Framtidsarbetet region Halland
Fotograf: Stina Olsson

– Sommaren är också ett bra tillfälle att testa de möjligheter som den nya digitala tekniken ger, eftersom många patienter är här på semester och inte har en upparbetad kontakt med någon specifik vårdcentral, säger Eva Osvald Gustafsson som är direktör för Framtidsarbetet region Halland.

Patienterna får först träffa en distriktssköterska som gör en bedömning av vårdbehovet. Om patienten inte är i behov av akut specialistvård på sjukhuset kan vårdpersonalen erbjuda ett läkarbesök på nätet som alternativ till det fysiska besöket på en vårdcentral.

– Det kan handla om fästingbett, eksem eller andra symptom som är lätta att behandla på ett digitalt sätt. Vi har tagit fram en tydlig angiven förteckning över vilka symtom som det är lämpligt att hänvisa till den digitala vårdcentralen.

Patienten får då en personlig kod och kan sedan själv uppsöka vårdcentralen från sin dator, telefon eller surfplatta. Kostnaden är samma som för ett vanligt läkarbesök på en vårdcentral.

Eva Osvald Gustafsson ser möjligheter att använda digital vårdcentral som ett sätt att avlasta hälso- och sjukvården och öka tillgängligheten på exempelvis kvällar och helger.

– Vi är positiva så här långt, men vi kommer inte att fatta något beslut om fortsättning förrän vi har utvärderat arbetet, säger Eva Osvald Gustafsson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan