Riskgrupper i Stockholm erbjuds sjukresor vid vaccination

Covidvaccination För att minska risken att smittas i kollektivtrafiken kommer personer som är 70+ och andra riskgrupper i Stockholm att erbjudas sjukresor i samband med sin vaccination mot covid-19.

Riskgrupper i Stockholm erbjuds sjukresor vid vaccination
Foto: AdobeStock

Det är viktigt att alla som kan får möjlighet att vaccinera sig mot covid-19. Men för riskgrupper kan resorna vara ett hinder, särskilt när man reser i kollektivtrafiken, resonerar regionen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Normalt sett erbjuder Region Stockholm inte sjukresor till vaccination, men på grund av pandemin och den allmänna smittspridningen gör de nu ett undantag.

För att minska risken för att smittas av viruset i kollektivtrafiken under resan till och från sin vaccination har hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm nu beslutat att personer över 70 år samt de som tillhör andra riskgrupper kan boka en sjukresa i samband med sin vaccination mot covid-19.

Beslutet gäller sjukresa mellan personens folkbokföringsadress och regionfinansierad vårdgivare som utför vaccination mot covid-19.

Örebro gör tvärtom – ger gratis kollektivresa

I Region Örebro har man istället fattat beslut om att låta de som är 70+ resa gratis med kollektivtrafiken om de inte kan ta sig med egen bil till vaccinationen.

– I första hand ser vi gärna att den som ska vaccinera sig tar sig till platsen för sticket på egen hand genom att till exempelvis cykla, gå eller åka bil. Men eftersom alla inte har den möjligheten ser vi de kostnadsfria resorna som ett gott alternativ. I nuläget är det viktigaste att alla som vill vaccinera sig har möjlighet att göra det på ett så smidigt sätt som möjligt, säger Nina Höijer (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, i ett pressmeddelande.

Den som bokar sin vaccination i regionen får ett SMS med bekräftelse. Detta gäller sedan som biljett i regionens kollektivtrafik.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan