Det visar resultaten från Socialstyrelsens öppna jämförelser av vård och omsorg om äldre som presenterades förra veckan.
Stora skillnader i vården av äldre
Äldrevården Arbetet med att förebygga undernäring, trycksår, fallskador och nedsatt munhälsa hos äldre skiljer sig stort mellan olika kommuner.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det förebyggande arbetet kring munhälsa, undernäring, fallskador och trycksår är viktigt eftersom det är risker som har stor betydelse för de äldres välmående och livskvalitet. Och de hänger ihop – för lite näring ökar till exempel risken att falla.
Förebyggande åtgärder varierar
I rapporten har man tittat närmare på hur äldreomsorgen jobbar för att förebygga den här typen av problem. Exempel på åtgärder kan vara träning, hudvård, översyn av läkemedel eller hjälpmedel för att underlätta måltiderna.
Resultaten visar stora skillnader mellan kommunerna.
I en del kommuner har alla som bor i ordinärt boende med hemsjukvård, och bedöms vara i riskzonen för något av dessa fyra områden, fått en förebyggande åtgärd. I andra kommuner har ingen fått det. För särskilt boende är variationen mellan kommunerna 5–95 procent.
Nationellt är det knappt 50 procent av de som bor i ordinärt boende med hemsjukvård som har fått en förebyggande åtgärd, som följts upp. På särskilt boende är rikssnittet omkring 60 procent.
Hög personalomsättning
Jämförelserna visar också att den som har hemtjänst i genomsnitt har hjälp från 15 olika personer under en 14-dagarsperiod. I förra årets jämförelser var antalet 16. Även här varierar det, från 7 i en del kommuner till 23 i andra.
Fakta
Fakta: Öppna jämförelser
– Personalkontinuiteten påverkar kvaliteten i omsorgen och för många äldre kan det skapa otrygghet att få besök av ett stort antal personer i sitt hem. Vi vet att hög personalomsättning har varit en utmaning för många kommuner under pandemin. Men av smittskyddsskäl är det just nu särskilt viktigt att den äldre träffar så få som möjligt, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, i en kommentar till rapporten.
Det är i år elfte året i rad som öppna jämförelser av kommunernas vård och omsorg till personer från 65 år och uppåt publiceras.