Verksamhet Medicin, geriatrik och akutmottagning Östra vid Sahlgrenska universitetssjukhuset är ett exempel på hur robotlösningar kan effektivisera det administrativa arbetet. Tidigare behövde administrativ personal registrera diagnos- och åtgärdskoder i journalsystemet Melior för att sedan föra över dessa till ett administrativt system – ett tidsödande dubbelarbete som nu är ett minne blott.
Med hjälp av RPA (robotstyrd processautomation) har man nu lyckats automatisera det här flödet.

– Vi har i vår verksamhet utarbetat en algoritm och med det regionala RPA-teamets hjälp byggt en RPA som varje dag överför diagnoser och åtgärder från utförda öppenvårdsbesök inom vår verksamhet från Melior till vårt administrativa system ELVIS, säger Markus Jonebrant, biträdande verksamhetschef.
Minskar risken för fel
Sedan i juli då roboten kom i drift har den sparat in nästan 200 arbetstimmar. Roboten minskar dessutom risken för felregistreringar.
– Det är så mycket positivt som följer av att vi förenklar för administrativ personal så att de kan underlätta för andra i vårdkedjan. Och det här handlar ju egentligen inte bara om att effektivisera. Det handlar om att ta bort ett onödigt arbetsmoment så att kompetensen kan användas på rätt sätt, säger Markus Jonebrant.
Många RPA:er i bruk
Inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset använder man många olika typer av robotar, där RPA är en. I dag finns cirka 30 RPA:er i bruk inom sjukhuset. Några exempel är:
- Sjukskrivningsappen, som bygger på att en robot skapar ett sjukskrivningsintyg utifrån information från läkare.
- Röntgensvar och bevakning av provsvar, där en RPA hjälper olika verksamheter att bevaka om provsvar kommit in.
- Frågor om levnadsvanor eller olika skattningsskalor vid sjukdom eller formulär inför/efter besök. En RPA skickar frågor till patient via 1177 . När svar kommit in förs de över till journalen inför patientens besök.