Så tar Skåne upp kampen mot fallolyckor

Verktyg Region Skåne tar nu nästa steg i arbetet med att minska fallolyckor. Som första region i landet installerar de nu sensorer och system i vårdrummen som läser av patienters rörelsemönster.  Målet är att minska antalet fallolyckor med minst 20 procent.

Så tar Skåne upp kampen mot fallolyckor
Foto: Adobe Stock

Som första region i landet installerar nu Region Skåne ett system med sensorer som ska minska risken för fallolyckor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Geriatrikavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö har fungerat som pilotprojekt. Här har man installerat sensorer som läser av patienternas rörelsemönster med hjälp av infraröda signaler. När det finns risk att en patient faller går det ett larm.  

Tar tid att justera in

Kim Ulander, fysioterapeut på geriatrikavdelningen, konstaterar att systemet tar tid att justera in.

– Hittills har det varit många falsklarm när vi glömmer att pausa sensorerna. Det kan vara stressande, men överlag är systemet ändå över förväntan. Vi börjar lära oss mer och mer hur vi ska ställa in sensorerna, säger Kim Ulander, fysioterapeut på geriatrikavdelningen.  

Tidigare studier som Kvalitetsvård rapporterat om har visat att man med hjälp av sensorer kan minska antalet fallolyckor med upp till 80 procent.

Systemet gör det möjligt att tidigt upptäcka fallrisksituationer eller olyckor, men är även viktigt i det förebyggande arbetet. Det är på så vis viktigt både för att skapa en trygghet för såväl patienter som personal, men även för att utveckla effektivare arbetssätt.

– Det kommer att bli fler larm att gå på initialt, men samtidigt kan vi som personal känna oss tryggare, säger Kim Ulander.  

Inför systemet på bred front

Pilotprojektet pågår fram till april. Planen är därefter att påbörja installation av systemet och sensorer på samtliga vårdavdelningar i de nya byggnaderna på Nya sjukhusområdet i Malmö. Därefter ska det vara redo för beställning i hela regionen i början av 2026.  

Målet är att minska antalet fallolyckor med minst 20 procent.

– Det är spännande och roligt att vara med och driva ett sådant här projekt, där vi hela tiden har haft ett nära och bra samarbete med vårdverksamheterna och utgått ifrån deras behov. Att med hjälp av teknik kunna förbättra situationen för patienterna såväl som att underlätta för medarbetarna är det framtidens vård handlar om, säger Bita Namavar, ansvarig IT-projektledare för Projektet Fallprevention.  

Hämtar fler artiklar
Till startsidan