Se upp med hälsoapparna

Hälsoappar Nytt år och dags för en hälsosam nystart? Här är några viktiga råd från Läkemedelsverket när du laddar hem en hälsoapp.

Se upp med hälsoapparna
Se upp med kvaliteten på hälsoapparna. Det finns ingen garanti för kvaliteten på vare sig resultat eller råd.

Hälsoappar har de senaste åren blivit allt mer populära och utbudet har exploderat. Men det finns risker med att själv hålla koll på sin hälsa och samla in data. Här ger Läkemedelsverket några tips på vad som är viktigt att tänka på.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

1. Se upp med kvaliteten

Det finns ingen garanti för kvaliteten på vare sig resultat eller råd. De kan vara direkt felaktiga och göra mer skada än nytta. Det finns även en risk du får information som kan vara svår att ta emot, till exempel negativa besked om din hälsa.

2. Vilken typ av app är det?

Det finns hälsoappar och det finns appar som räknas som medicintekniska produkter. De har olika syften, men måste också uppfylla också olika krav.

De flesta hälso- och livstilssappar, till exempel för motion och träning, omfattas inte av några formella kvalitetskrav. Det gör däremot appar som har ett medicinskt syfte.

Om appen har ett medicinskt syfte – till exempel att diagnostisera, förebygga, övervaka, behandla eller mildra en sjukdom – räknas den som en medicinteknisk produkt. Den typen av appar ska ha en CE‍-‍märkning.

3. Var vaksam på medicinska appar

När du laddar ner en medicinteknisk app, var uppmärksam på att:

  • det finns tydlig information om vad appen ska användas till
  • den är CE-märkt
  • det tydligt framgår vem som är tillverkare.
  • Var uppmärksam på appar som där avsändaren avsäger sig ansvaret och ber användare kontakta läkare för att vara säkra. Det är inte okej enligt regelverket.

Bara ett fåtal hälsoappar har CE‍-‍märkning

Det finns uppemot en halv miljon hälsoappar på marknaden. Merparten av dessa har inte någon CE‍-‍märkning eftersom de inte räknas som medicintekniska produkter. Om appen ger hälsoråd, utan koppling till sjukdom eller medicinsk behandling, handlar det om en ”hälsoapp” som inte är reglerad av någon särskild lagstiftning kopplat till patientsäkerhet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan