Det kommer allt fler appar som ger patienter stöd och hjälp att hantera sin sjukdom. Men hur bra är egentligen dessa appar?
Tveksamt om hälsoappar ger fördelar
Hälsoappar Det finns inget vetenskapligt stöd för att användning av hälsoappar innebär någon fördel jämfört med vanlig vård. Det visar tre studier från Region Örebro.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Tveksamt om apparna är till nytta
Camtö är en enhet inom Region Örebro län som utvärderar vårdens metoder. De har granskat den forskning som finns på området för de vanliga folksjukdomarna hjärtsvikt, astma, KOL och artros.
I de olika studierna har patienten själv fått registrera sin hälsodata och den har sedan gått vidare till vården för bedömning och eventuell åtgärd. De olika rapporterna konstaterar att det är svårt att avgöra om apparna är till nytta – eller om det finns risker med dem.
Ingen information om risker
Några av de problem som forskarna pekar på är risken för systematiska fel och bindningar inom appbranschen. Något som förvånade forskarna var frånvaron av information om riskerna som digital vård kan innebära för patienter.
– Avsaknaden av den informationen omöjliggör en bedömning av teknikens fullständiga risk eller nytta, säger berättar Petros Nousios, projektledare på Camtö.
Underlaget är gör svagt
Det vetenskapliga underlaget för hur digitalisering påverkar patienten utifrån ett nyttoperspektiv är dessutom begränsat. Det gör det svårt att bedöma både fördelar och nackdelar med en mera digitaliserad vård.
– Utvecklingen av appar går snabbt på den tekniska sidan men frågan är om de är tillräckligt testade i klinisk miljö innan de införs bland patienter, säger Georg Lohse, legitimerad sjukgymnast på Camtö.
För att kunna dra slutsatser om effekten av att använda hälsoappar inom de olika områdena behövs det därför mer oberoende forskning enligt forskarna.