Självtest för HPV ses över

– Vi håller på att titta på möjligheten för regionerna att använda sig av självtester som ett sätt att screena för livmoderhalscancer. Det är ett arbete som vi nu försöker skynda på till följd av coronakrisen, säger Mattias Fredricson, enhetschef med ansvar för screening vid Socialstyrelsen.

Självtest för HPV ses över
Mattias Fredricson. Foto: Socialstyrelsen.

Eftersom den normala provtagningen i flera regioner har ställts in till följd av coronakrisen har bland andra patientorganisationer efterfrågat möjligheten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Men vi behöver först veta att testerna är säkra och uppfyller sitt syfte i screeningen, fortsätter Mattias Fredricson.

Men självtester har ju redan använts med framgång på flera håll i landet?

– Vi har inte riktigt överblick över hur de används idag, men vår uppfattning är att det mest är inom kliniska studier och som ett komplement för att nå de kvinnor som inte kommer till provtagningarna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan