Skåne University Hospital Cancer Centre har nu ackrediterats som ett Comprehensive Cancer Centre. De är därmed ett av 24 centrum och organisationer i Europa med den ackrediteringen.
Skånsk cancervård får internationell kvalitetsstämpel
Kvalitetssäkring Skåne University Hospital Cancer Centre har fått en internationell kvalitetsstämpel. Det innebär att cancerpatienter får snabbare tillgång till nya behandlingsmetoder och möjlighet att bli mer delaktiga i sin vård.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Vi är stolta och glada över att få ackrediteringen, som innebär att vi utmärker oss som ett framstående europeiskt cancercentrum, säger Björn Ekmehag, sjukhuschef på Skånes universitetssjukhus.
Högre kvalitet i vården
Skåne University Hospital Cancer Centre är ett samarbete mellan en rad olika sjukhus och vårdenheter i Skåne. Det är på så vis ett nav som underlättar samarbetet inom cancervården och forskningen. Konkret innebär det att patienter kan ta del av nya forskningsresultat snabbare.
Centrumet jobbar för snabbare tillgång till nya behandlingsmetoder för cancerpatienter, ökad delaktighet för patienten och möjlighet att delta i kliniska studier. Ett mer strukturerat samarbete innebär dessutom högre kvalitet i cancervården.
– Vi har sett under resans gång att ett tätt samarbete är absolut avgörande för att kunna hålla hög kvalitet inom cancervården. Med det sagt så har vi fortfarande utmaningar, som för långa väntetider till vissa ingrepp och behandlingar. Ackrediteringen i sig löser inte dessa problem, men arbetet som ligger bakom kommer att hjälpa oss att förbättra vården ytterligare, säger Björn Ekmehag.
Mer delaktiga i vården
För att bli ackrediterad enligt OECI:s ramverk krävs det att ett centrum bedriver omfattande forskning inom cancer. Och vägen dit har varit lång. Organisation of European Cancer Institutes (OECI) har gjort flera platsbesök där de granskat hur cancercentrumet jobbar med utbildning, vård och forskning inom cancer.

Nick Lamb är patientrepresentant i Skåne University Hospital Centres styrgrupp. Han hoppas att ackrediteringen som Comprehensive Cancer Centre kan hjälpa till att utveckla cancervården ytterligare.
– Jag tycker att det är viktigt att man vill göra patienterna mer delaktiga i vården. Jag har själv blivit inbjuden flera gånger till vårdpersonal för att ge perspektiv på hur man som patient upplever rehabilitering och hoppas på ännu fler sådana initiativ.