Stora arbetsgivare har fler sjukskrivningar än små. Det konstaterade Försäkringskassan i en analys tidigare i vår. Exakt vad det beror på kan man inte slå fast.
Små arbetsplatser har lägre sjukfrånvaro
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Ola Berg är verksamhetschef vid vårdcentralen NorraHamn i Luleå, som drivs av Praktikertjänst och har runt 30 anställda. Här är sjukfrånvaron stadigt under 0,5 procent, vilket också är ett av några tydliga, enkla mål de har för verksamheten. Själv ser han personalens delaktighet som en av de viktigaste framgångsfaktorerna. Med delaktighet menas att personalen vet om målen och försöker göra vad arbetsledningen vill
– Vi jobbar i vardagen med våra mål, och detta med sjukfrånvaron är ett av dem. Att upprätthålla en god arbetsmiljö är förstås ett självklart mål för att motverka sjukskrivningar.
Delaktigheten, för alla anställda, är en nyckel för både god arbetsmiljö och därmed låg sjukfrånvaro.
Men nog så viktigt är att rekrytera rätt, fortsätter han
En felrekrytering kan ge ringar på vattnet som påverkar hela arbetsmiljön.
– Den vi anställde sist var här fyra gånger innan vi hade bestämt oss. Vi vill vara säkra på att den som börjar här verkligen vill jobba här, på vårt sätt och ihop med arbetskamraterna. Att personen vi anställer verkligen vill vara delaktig i Vårdcentralen med sina förutsättningar.
Ola Berg har varit chef i 25 år, men säger att det tog ett tag innan han insåg hur viktig den egna rollen är.
– Att vara en tillgänglig och synlig chef i vardagen är något som jag allt mer har insett är mycket viktigt för en god arbetsmiljö. Det tog lite tid för mig själv att fatta hur viktig jag och mina ledningskompisar är.
Fler faktorer för att minska sjukskrivningar som Ola Berg framhåller är att uppmuntra till att utnyttja friskvårdsbidraget och andra roliga aktiviteter, och att på flera sätt påminna personalen att de har ett eget ansvar för sin hälsa.
Men kan det inte bli för mycket? Att personalen känner sig trängd av kravet att vara hälsosamma och träna och äta rätt?
– Nej…det tror jag inte. Och jag själv är det där exemplet som behövs som motvikt, när alla äter nyttigt sitter jag där med mina mackor i lunchrummet. Det får så klart inte bli en press, att man tittar snett på den som inte är så hälsosam för jämnan.
Inte heller, framhåller han, ska någon känna dåligt samvete för att bli sjuk och vara hemma.
– Det här sjukskrivningsmålet är ju inget vi påminner personalen om i vardagen. Det har vi koll på i ledningsgruppen. Blir någon sjuk så är budskapet att personen ska stanna hemma och ta hand om sig och bli riktigt frisk. Och försöka njuta av att få vila sig lite extra.